Maltretiranje poverenika

Šabić je „trn u oku“ vladajuće garniture, jer ih svojim odlukama konstantno podseća da ne mogu biti iznad zakona

25. jul 2018

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, slika je i prilika kako u Srbiji prolaze oni koji odgovorno rade svoj posao i poštuju zakone ove zemlje.

Napadi na Šabića se sada već svakodnevno gomilaju. Napada ga vlast i oni bliski vlasti, od prorežimskih medija do prorežimskih nevladinih organizacija. A zašto? Zato što poverenik ne preza od njih i njihove „veličine“, već obavlja svoj posao u skladu sa zakonima Republike Srbije, nevezano o kojoj javnoj ličnosti ili državnom organu je reč. Šabić je „trn u oku“ vladajuće garniture, jer ih svojim odlukama konstantno podseća da ne mogu biti iznad zakona. Njegova služba je možda još jedina koja nije poklekla pred nezakonitim radnjama režima Aleksandra Vučića.

A kakve sve napade stoički izdržava Šabić pokazuju najnoviji primeri maltretiranja i laži u pravom smislu te reči. Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović bez ikakvih dokaza izjavljuje da Šabić vodi besomučnu kampanju protiv ministara, predsednika Republike i premijerke, te da je za zapošljavanje ljudi u službu potrošeno 33 miliona dinara državnog novca, a među sklopljenim ugovorima je i onaj sa „suprugom dobavljača para Vuka Jeremića“.

I sledeći primer potvrđuje kako vlast potpunim lažima koristi svoje nevladine organizacije i medije za napade na Šabića. Naime, nevladina organizacija „Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost“ iz Trstenika, na čijem je čelu Mario Spasić, glavni koordinator Radnog tela za borbu protiv korupcije u sistemu zdravstva u Vladi Srbije, izdala je saopštenje u kome optužuje Šabića da „krije“ podatke o svom radu, što je prenela većina prorežimskih medija, a Informer zaključio da je „Šabić proneverio 15 miliona dinara“. I javnost treba da veruje samo na osnovu njihovog saopštenja.

Pritisak na poverenika stigao je i od samog ministra zdravlja Zlatibora Lončara, nakon što je Šabić doneo rešenje o zabrani firmi Sorsih International d.o.o. iz Niša da obrađuje podatke građana dobijene putem aplikacije „Izabrani doktor“, jer postoji mogućnost da budu zloupotrebljeni. Lončar smatra da Šabić, obavljajući svoj posao, u stvari radi na ličnoj promociji i promociji opozicije, što je notorna laž. Ne zaboravimo i to da je Šabić jedan od retkih koji od samog početka zahtevaju da se otkriju „fantomi“ koji su nelegalno srušili objekte u Savamali, zbog čega je uvek na meti kritika vlasti, koja i stoji iza toga.

Institucija na čijem je čelu Šabić godinama se nalazi na udaru režima, što je direktno urušavanje ovog samostalnog državnog organa, ali i poruka kako se prolazi ako se odgovorno i savesno obavlja veoma važan posao za jedno društvo.

(Redakcijski komentar, Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga