Malta preuzela predsedavanje EU

Malta je, kako se navodi na sajtu predsedavanja EU te zemlje, iako je najmanja zemlja EU sa oko 423.000 stanovnika (0,08 odsto populacije EU), posvećena članica Unije

01. jan 2017

Malta je danas preuzela svoje prvo šestomesečno predsedavanje EU čiji će prioriteti biti migracija, jedinstveno tržište, bezbednost, društvena inkluzija, susedska i pomorska politika.

Zvaničnici i upućeni smatraju da će predsedavanje Malte EU biti uspešno jer ta mala zemlja koja je postala članica bloka 2004. a zone evra 2008. neće stavljati domaće probleme na vrh evropske agende već želi da bez kontroverzi sprovodi dnevni red Evropske unije i obnovi poverenje u evropski projekat.

Iako proširenje EU nije navedeno kao jedan od prioriteta, predstavnik Malte u Savetu EU Fabijan Psaila kazao je da će predsedavanje te zemlje EU biti posvećeno proširenju uz ocenu da će tempo pristupanja Srbije zavisiti od nje same i njene spremnosti da pogura otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Na panelu „Od slovačkog do malteškog predsedavanja Savetom: predavanje štafete i proširenje u doba neizvesnosti“ krajem decembra u Beogradu Psaila je rekao da se Malta od početka zalaže za proširenje i dobre odnose sa susedima.

Malta će se, kada je reč o migracijama, fokusirati na jačanje i uobličavanje zajedničkog evropskog sistema azila, transformisanje evropske službe za podršku azilu u pravu evropsku agenciju, kao i na prijem izbeglica u članice EU, s obzirom na približavanje isteka dvogodišnjeg roka za razmeštanje 160.000 izbeglica.

Među prioritetima Malte u vezi jedinstvenog tržišta su konačno ukidanje rominga i geoblokiranja, unapređenje bezbednosti snabdevanja energijom i rad na sporazumu koji će obezbediti da svaki grad i selo u EU ima besplatan wifi internet.

U domenu socijalne inkluzije Malta će posebnu pažnju posvetiti povećanju učešća žena na tržištu rada i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Takođe će ta zemlja organizovati konferenciju na ministarskom nivou o LGBTIQ pitanjima.

U politici susedstva kao prioritetu predsedavanja Malte EU Valeta će posebnu pažnju usmeriti na južno susedstvo EU, naročito na stabilizaciju prilika u Libiji, a na planu pomorstva na održiv i kontinuirani razvoj tog sektora.

Očekuje se da se za vreme predsedavanja EU Malte u prvoj polovini 2017. Britanija pozove na član 50 Ugovora EU radi otpočinjanja pregovora o izlasku iz EU a u to vreme održaće se i za Evropu važni parlamentarni izbori u Holandiji i predsednički u Francuskoj.

U vezi Bregzita, ministar spoljnih poslova Malte Džordž Vela rekao je u jednom intervjuu da, iako Malta ima bliske istorijske i kulturne veze sa Britanijom, London ne može da računa da će članice biti blaže prema toj zemlji od glavnog pregovarača za Bregzit Mišela Barnijea koga u Londonu već vide kao izuzetno oštrog.

Malta je, kako se navodi na sajtu predsedavanja EU te zemlje, iako je najmanja zemlja EU sa oko 423.000 stanovnika (0,08 odsto populacije EU), posvećena članica Unije i ima planove i ambicije da za vreme predsedavanja približi EU njenim građanima.

Za šest meseci Malta će rotirajuće predsedavanje EU predati Estoniji koja je „uskočila“ umesto Velike Britanije nakon što je ta zemlja odustala od predsedavanja kako bi se posvetila pripremama za istupanje iz EU.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga