Malta: Državljani EU za 650.000 evra

Svake godine oko 300 osoba bi moglo zatražiti državljanstvo uz ulaganje kapitala u maltešku privredu

14. nov 2013

Evropska komisija je danas saopštila da su članice Evropske unije isključivo nadležne za davanje državljanstva stranim licima i naglasila da je time suverena i odluka Malte da ubuduće u svoje, a time i državljanstvo Evropske unije, upiše svakoga ko u poslove na Malti uloži najmanje 650 hiljada evra.

Jedan predstavnik za štampu Evropske komisije je potvrdio da svaka članica EU samostojno odlučuje o stranim investicijama i odobravanju boravka i prava na rad strancima, mada, kako je rečeno, tu ima nekih zakonskih nejasnoća.

Parlament u Valeti je to odobrio i malteški premijer Džozef Maskat je izjavio da će to na Maltu privući „ljude koji veoma vrede“ i koji mogu uložiti kapital u poslove u toj zemlji.

Premijer Maskat je ocenio da bi u kratkom roku već 45 osoba moglo dobiti malteško državljanstvo, uz ulaganje od oko ukupno 30 miliona evra, a što znači da bi ta lica dobila trajni boravak i pravo na rad na Malti i celoj Evropskoj uniji.

Malta je članica Šengenske zone bez unutrašnjih granica u EU, pa će ovi investitori u Maltu moći da slobodno putuju bez pasoša unutar sedamnaest članica Unije koje čine tu zonu.

Erik Mejdžor, direktor kompanije Henli end Partners koja će voditi postupak oko odobravanja državljanstva licima koja ulože u biznis na Malti najmanje 650 hiljada evra, rekao je da se očekuje da bi svake godine oko 300 osoba moglo zatražiti državljanstvo uz ulaganje kapitala u maltešku privredu.

Malteška opoziciona Nacionalna stranka u parlamentu se usprotivila davanju državljanstva stranim ulagačima, upozorivši da bi Malta mogla da se poredi s „poreskim rajevima“ u Karibima.

Vlada je, međutim, predočila da će pri odobravanju državljanstva biti sprovođena potpuna provera i da lica koja su na bilo koji način povezana s kriminalom neće nikako moći da dobiju državljanstvo.

Da Malta nije usamljena u ovakvoj politici odobravanja državljanstva strancima, govore i primeri Monaka, gde se državljanstvo može dobiti ako se kupi, inače veoma skupa, nekretnina – stan, kuća i slično. Izuzetak je jedino Francuska koja ne dozvoljava francuskim državljanima da zarađuju u Francuskoj, a da porez, inače daleko niži, zato što imaju boravak u Monte-Karlu, plaćaju u Kneževini Monako.

A, takođe, slični zakoni su na snazi i u Crnoj Gori, gde, ako neki strani investitor uloži najmanje pola miliona evra u crnogorske razvojne projekte, stiče pravo da dobije državljanstvo i pasoš Crne Gore.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga