Maloletnici u pritvoru sa punoletnicima

Maloletni V. K. u Okružnom zatvoru bio smešten zajedno sa punoletnim pritvorenicima, utvrdila kancelarija Pokrajinskog ombudsmana

23. nov 2012

Maloletni V. K. (15) tokom pritvaranja u Okružnom zatvoru u Novom Sadu u nekoliko navrata bio je smešten zajedno sa punoletnim pritvorenicima, saopštila je danas Kancelarija vojvođanskog ombudsmana.

Kako se navodi, tokom pritvora V. K. je u nekoliko navrata premeštan kako bi dobio najadekvatnije uslovi, u skladu sa pozitivnim propisima Srbije, ali se tom prilikom nalazio u istoj prostoriji sa punoletnim pritvorenicima.

Zamenik Pokrajinskog ombudsmana Stevan Arambašić ocenio je da u uslovima prenaseljenosti pritvorskih jedinica, nedostatka kapaciteta i nemogućnosti formiranja posebnih odeljenja za maloletnike, preduzete mere ne dovode do očekivanih rezultata.

“Prava maloletnika kojima je određena mera pritvora se pod takvim okolnostima dovode u pitanje u svakom konkretnom slučaju”, naveo je Arambašić koji je juče posetio Pritvorsku jedinicu Okružnog zatvora u kojoj borave maloletnici.

U pritvorskoj jedinici zatekao je tri maloletnika rođena od 1995 do 1997. godine. Svi su bili smešteni u zasebnu prostoriju koja odgovara standardima i, kako je navedeno, nisu imali primedbe na tretman i postupanje u pritvorskoj jedinici.

Maloletni V. K. iz Kaća, koji se sumnjiči da je 7. novembra nožem pokušao da ubije dvojicu starijih mladića za koje se sumnja da su ga prethodno maltretirali, pušten je iz pritvora, potvrdila je danas medijima portparolka Višeg suda u Novom Sadu Svetlana Tomić Jokić.

Građani Kaća koji su nedavno uputili peticiju Višem sudu da se on pusti da se brani sa slobode danas su trebali da održe protest ispred zgrade suda. Okupljanje nije otkazano jer su građani iskoristili priliku da javno pruže podršku maloletnom V. K.

Autonomija

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga