Malo pravde za promenu: Doživotne za genocid u Srebrenici

Ljubiša Beara i Vujadin Popović, načelnici bezbednosti Glavnog štaba i Drinskog korupsa Vojske Republike Srpske, pravosnažno osuđeni na doživotnu robiju za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi

30. jan 2015

Žalbeno veće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izreklo je konačnu presudu Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Radivoju Miletiću i Vinku Pandureviću, oficirima Vojske Republike Srpske optuženim za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi, počinjene u julu 1995. godine.

Vujadina Popovića je Žalbeno veće MKSJ osudilo na doživotni zatvor čime je potvrđena prvostepena kazna. Prema presudi Žalbenog veća MKSJ, koju je pročitao predsedavajući sudija Patrik Robinson, Ljubiša Beara je takođe osuđen na doživotni zatvor, čime je potvrđena prvostepena kazna.

Dragi Nikoliću je Žalbeno veće potvrdilo kaznu od 35 godina zatvora. Radivoju Miletiću izrečena je kazna zatvora od 18 godina, a prvostepeno je bio osuđen na 19 godina. Vinko Pandurević je osuđen na 13 godina zatvora, čime je potvrđena prvostepena presuda.

Načelnici bezbednosti Drinskog korpusa i Glavnog štaba VRS Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni su za genocid na doživotni zatvor. Prema prvostepenoj presudi proglašeni su krivim za genocid nad oko 7.000 srebreničkih muslimana nakon što je VRS-a 11. Jula 1995. godine zauzela UN-ovu „zaštićenu“ enklavu Srebrenica.

Načelnik bezbednosti Zvorničke brigade Drago Nikolić za pomaganje i podržavanje genocida prvostepeno je osuđen na 35 godina, dok je načelnik za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba Radivoje Miletić osuđen na 19 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog proterivanja muslimana Srebrenice i Žepe. Komandant Zvorničke brigade Vinko Pandurević je osuđen na 13 godina zatvora.

Takođe, tadašnji komandant specijalne policijske jedinice Ljubomir Borovčanin je osuđen na 17 godina zatvora, ali nije podneo žalbu na presudu. Tadašnji pomoćnik komandanta VRS-a i haškog optuženika Ratka Mladića, Milan Gvero je osuđen na pet godina zatvora, a kasnije je umro.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga