Slaba zaposlenost osoba sa invaliditetom

Iako je Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom na snazi dve godine, mali broj pokrajinskih i organa lokalne samouprave i javnih preduzeća je zaposlilo takve osobe, pokazalo istraživanje vojvođanskog ombudsmana

02. dec 2011

Mali broj lokalnih samouprava i javnih preduzeća u Vojvodini zasnovalo je radni odnos sa osobom sa invaliditetom od kada je donet Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, saopštila je danas Kancelarija vojvođanskog ombudsmana.

„Iako je pomenuti zakon na snazi već više od dve godine, do jula 2011. samo je 12 pokrajinskih i organa lokalne samouprave, odnosno javnih preduzeća zasnovalo radni odnos sa osobom sa invaliditetom“, pokazalo je istraživanje o primeni zakona koji je sprovela Kancelarija ombudsmana.

Rezultati istraživanja ukazuju i na to da se u situacijama kada bi država, oličena u pokrajinskoj i opštinskoj vlasti, trebalo da bude poslodavac, radije pribegava uplaćivanju sredstava u Fond za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, umesto da se one primaju u radni odnos.

„Ovakvim postupanjem osobama sa invaliditetom se uskraćuje još jedna mogućnost društvene afirmacije, što je u suprotnosti sa ciljevima i namerom zakonodavca“, piše u saopštenju.

Kako se navodi, u svih 36 anketiranih lokalnih samouprava trebalo bi da bude zaposlena najmanje jedna osoba sa invaliditetom, a istraživanje je pokazalo da 58 odsto njih zapošljava osobe sa invaliditetom.

Najveći broj zaposelnih osoba sa invaliditetom su osobe sa fizičkim invaliditetom, dok je broj osoba sa drugim vrstama invaliditeta ogotovo zanemarljiv.

„Opšti zaključak istraživanja je da ga poslodavaci koji pripadaju budžetskim korisnicima na pokrajinskom i lokalnom nivou na teritoriji Vojvodine nedovoljno primenjuju“, navodi se u saopštenju i dodaje da zakon u većoj meri primenjuju privatni poslodavci.

Istraživanje je tokom 2011. godine sprovedeno u 36 lokalnih samouprava, pokrajinskih organa i javnih preduzeća čiji su osnivači lokane samouprave ili Pokrajina.

(Kraj) daz

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga