Mališić: Vlast ne želi novinare, već samo poslušnike

Ušli smo u fazu bahatosti kada je politički rezon postao mnogo važniji od svega drugog

05. jan 2017

Urednica nedeljnika NIN Vesna Mališić ocenila je da presuda po tužbi ministra Nebojše Stefanovića protiv NIN-a pokazuje da vlastima u Srbiji ne treba novinarstvo, već samo propaganda i poslušnici.

Mališić je za televiziju N1 rekla da ima još novinara i medija koji su „čuvari baklje“, ali da je generalno „bedno na šta liče današnji mediji“.

„Velika većina novinara je prihvatila da uđe u prostor poslušništva i da se bavi političkom propagandom“, kazala je ona.

„On (Aleksandar Vučić) kada govori da su rušene neke barake, on zna da pravna država ne sme ni barake da ruši nelegalno“, istakla je Mališić.

Ocenila je i da je čudno i bizarno to što je presuda NIN-u sročena na 29 strana, ali da i sama činjenica da je Stefanović kao građanin tužio NIN govori o tome da „on ne zna šta je odgovornost i šta je uloga medija“.

„Ministar Stefanović je odgovoran za ono što se radilo u njegovom resoru. Ako je jedne noći rušen deo grada bez toga da policija reaguje na pozive građana, to govori da policija nije radila svoj posao. Ako ministar nije utvrdio odgovornost ljudi unutar njegovog resora, onda je uloga medija da njega označi kao najodgovorniju osobu“, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, čast institucije se brani tako što se brani pravni sistem, a ministar to ne radi, već „pomaže da se skriva jedno zlodelo i jedno nasilje“.

„Vlast ne razume šta je odgovornost. Pitanje odgovornosti je pitanje demokratije. Na tome se meri da li je jedna vlast autoritarna, ili demokratska. A gore od toga je ponašanje suda, koji je izrekao maksimalnu kaznu“, istakla je Mališić.

Ona je ocenila da je i ova presuda potvrda da se „ušlo u fazu bahatosti kada je politički rezon postao mnogo važniji od svega drugog“.

(Autonomija, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga