Mališić i Arsenijević: Građani nezainteresovani za stanje u društvu, vlast se igra vatrom

"Vlast se vratila radikalskoj metodologiji, tu su svoji na svome"

02. dec 2018

Naše društvo odlikuje sindrom smora, pošto je, uprkos užasavajućem stanju, stepen zainteresovanosti građana stahovito nizak, smatra pisac Vladimir Arsenijević, dok novinarka Vesna Mališić, suprotno njemu, ukazuje da je društvo nezadovoljno i uplašeno, ali da se ipak pribira, jer se vlast „igra vatrom“.

„Nasilje ne može da traje večno. Ono jeste saveznik represivnih režima, ali jednog trenutka, kada preterate u nasilju, ono počne da radi na oslobađanju ljudi. Mislim da se to upravo dešava“, ocenila je Mališić. Ona je, u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet, rekla da vlast proizvodi nasilje u nameri da homogenizuje svoje biračko telo. Nije, međutim, svesna posledica spirale nasilja i činjenice da ono mora da proizvede nešto jako loše, predočila je Mališić.

„Vlast se ovog trenutka igra vatrom, a to je jako opasno“, upozorila je Mališić, koja misli da su „čak i oni svesni toga, i da igraju na ivici noža“. Prema njenoj oceni, to im odgovara, zato što su se vratili svojoj „staroj radikalskoj metodologiji“, gde su „svoji na svome“ i najbolje se snalaze u nasilju.

Mališić i napad na Borka Stefanovića vidi kao posledicu dvogodišnjeg širenja nasilja u sve društvene sfere, od medijskog i nasilja u parlamentu, do nasilja predstavnika vlasti. Zato je, kako objašnjava, „bilo bitanje trenutka“ kada će neko da pukne, uzme štanglu i nekoga udari u glavu. S druge strane, Arsenijević prebijanje Stefanovića tumači kao nastavak višegodišnje kampanje nasilja koje je prisutno svuda, čak i „u pop pesmama, i u čudnoj hip hop lokalnoj mitologiji desničarskog“.

Po njegovom mišljenju, to istovremeno ne mora da znači da je neko napadačima naredio da urade to što su uradili. Moguće je da je to individualni čin, ali Arsenijević tvrdi da je svakako po sredi čin koji je „nastao kao posledica refleksije stanja u društvu koje je nasilničko“.

On napominje da fizičko nasilje nastaje kao rezultat političke potrebe za neprijateljem i stalnih poruka ispunjenih pizmom, mržnjom, ponižavanjem različitih društvenih grupa i omalovažavanjem drugačijih političkih mišljenja i stavova. „Naprednjaci su zavladali tako uspešno, da im je pretila velika politička opasnost, a to je da ostanu bez neprijatelja. I oni su konstruisali svog sopstvenog neprijatelja“, rekao je Arsenijević u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza.

I on, kao i Vesna Mališić, upozoravaju na opasnost od spirale nasilja iz koje je veoma teško naći izlaz, uz opasku da se nalazimo u „jednoj vrsti bizarne reprize stvari koje su se već u ovom društvu događale“. „Mislim da se Savez za Srbiju, kao jedna elementarna snaga koja bi nešto mogla da predstavlja u nekim budućim izborima, nažalost ne odmiče mnogo od tih vladajućih narativa i matrica koje u društvu postoje“, ocenio je Arsenijević u izjavi FoNetu i poručio da uopšte nije optimističan spram naše budućnosti.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga