- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Malinari najavili radikalnije proteste

Razgovori malinara i predstavnika Vlade Srbije nisu uspeli, izjavio je predstavnik proizvođača malina Dragan Terzić i najavio radikalizaciju protesta. On je Vladu i Ministarstvo poljoprivrede optužio za prevaru.
„Predložićemo radikalizaciju protesta, pridružuju nam se i iz drugih opština, a pridružiće nam se i stočari. Ima da se digne cela Srbija, jer ovo ovako više ne može“, rekao je Terzić agenciji Beta posle sastanka u Vladi Srbije.
Terzić, koji je predsednik Skupštine Unije proizvođača malina, optužio je Vladu za prevaru, jer je obećala da će sa malinarima razgovarati ministar poljoprivrede Dušan Petrović i eventualno premijer Mirko Cvetković, a na sastanku su se pojavili pomoćnici ministra Miloš Milovanović i Ljubiša Dimitrijević.
Proizvođači malina iz zapadne Srbije traže da otkupna cena malina bude jednaka za sve proizvođače.
Malinari protestuju u Bajinoj Bašti, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, Ivanjici, Požegi, Kosjeriću i Aleksandrovcu, sa zahtevom da otkupna cena malina, koja je sada 85 do 95 dinara, bude povećana na sto dinara, a subvencije za izvoz budu 26 dinara po kilogramu.
Protest malinara je počeo 11. septembra, a policija im je zabranila da traktorima dođu u Beograd.
Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine MIloš Milovanović izjavio je da je zahtev malinara za davanje subvencija od 26 dinara po kilogramu tog voća nerealan i da kao takav ne može biti ispunjen.
On je, nakon razgovora sa predstavnicima proizvođača maline iz zapadne Srbije, rekao da njihov način izražavanja nezadovljstva neće doprineti postizanju dogovora sa hladnjačarima i da su adekvatan dijalog i komunikacija jedini put za rešavanje problema u toj vrsti proizvodnje.
Milovanović je istaka da je hladnjačarima sa teritorije cele Srbije na raspolaganju mogućnost da preko Fonda za razvoj uzmu povoljne kredite i na taj način malinarima isplate traženu otkupnu cenu maline od sto dinara, što je za 10 dinara više od trenutne tržišne cene.
Milovanović je podsetio da su hladnjačari i proizvođači iz ariljskog kraja nedavno uspeli da na takav način reše probleme koji su postojali, napominjući da će Fond za razvoj veoma brzo početi isplatu tih sredstava.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!