Malićiju nije dozvoljeno da uđe u Srbiju, CZKD otkazao promociju iz solidarnosti

Policajci su ga na sprskoj granici zadržali, ali nisu rekli zbog čega mu nije dozvoljen prelazak

19. jun 2018

Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) saopštio je danas da je otkazao planiranu promociju svoje publikacije „Studija slučaja Pertej“ zbog toga što je prištinski istoričar umetnosti i filozof Škeljzen Malići bez obrazloženja sprečen da uđe u Srbiju i učestvuje na tom skupu CZKD.

Kako se navodi, Malići je sprečen da uđe u Srbiju na prelazu Merdare a policija Srbije mu nije dala nikakvu informaciju šta je razlog za takav postupak.

„Malići je putovao sa dramaturgom i direktorom Ćendra Multimedija Jetonom Nezirajem, urednicom platforme Kosovo 2.0 i fotografkinjom Maljindom Hodžom. Planirali su da učestvuju u diskusiji povodom izlaska publikacije ‘Studija slučaja Pertej’, koja mapira hronologiju 20 godina kulturne saradnje nezavisnih kulturnih sfera… Pošto je Malićiju onemogućen ulazak, i ostali članovi grupe odlučili su da se vrate u Prištinu“, navodi se u saopštenju.

CZKD je dodao da podržava kolege iz Prištine i saputnike Malićija u odluci da se iz solidarnosti vrate u Prištinu i da Centar iz solidarnosti otkazuje promociju publikacije u Beogradu dok se njihovim kolegama ne omogući pravo da ravnopravno učestvuju u daljoj saradnji i dok im se ne omoguću sloboda kretanja.

Malići: Policajci mi nisu dali objašnjenje zašto ne mogu da uđem u Srbiju

Filozofu, kritičaru umetnosti i političkom analitičaru Škeljzenu Malićiju policija Srbije nije dozvolila da danas uđe u Srbiju, a objašnjenje za to nisu dali. On je za agenciju Beta rekao da su ga policajci na sprskoj granici zadržali, ali nisu rekli zbog čega mu nije dozvoljen prelazak.

„Zaustavili smo se na srpskoj strani, a nakon kontrole dokumenata rekli su mi da napustim vozilo. Nisu znali razlog zašto ne mogu da uđem u Srbiju. Rekli su mi da to treba da provere, da ta provera traje po nekoliko sati i da ja mogu tu da čekam dok se ne izvrši provera“, rekao je Maljići za agenciju Beta.

Malići je za Beograd putovao u društvu dramaturga Jetona Neziraja, glavne i odgovorne urednice portala Kosovo 2.0 Bese Ljuci i Majlinde Hodža.

„Oni su planirali da učestvuju na raspravi povodom predstavljanja publikacije ’20 godina preko’ koja predstavlja hronologiju saradnje aktera kulture dve zemlje. Publikacija bi bila predstavljena u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu odnosu u Kosovo2.0 u Prištini“, kaže se u saopštenju Kosovo 2.0.

Nakon što je Maljićiju onemogućen ulazak u Srbiju, i ostali saputnici su se solidarno s njim vratili u Prištinu.

(Autonomija, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga