Mali trgovci predložili preispitivanje ograničenih marži

Mali trgovci tvrde da propadaju zbog uredbe o ograničavanju marži, a ministar poljoprivrede kaže da nema šanse da vlada ukine tu uredbu jer je "dala rezultate"

01. mar 2012

Predstavnici malih trgovinskih radnji predložili su danas da Vlada Srbije preispita uredbu o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice, saopštila je Unija poslodavaca Srbije, ali je ministar poljoprivrede Dušan Petrović to odmah odbacio.

Mali trgovci su istakli da 70 odsto njihove prodaje čine osnovne namirnice i cigarete, pa su zbog ograničavanja marži imali gubitke u januaru i februaru, a veći broj radnji je zatvoren.

Vlada Srbije je 30. decembra, kako bi sprečila neopravdana poskupljenja, donela uredbu kojom je najviša ukupna stopa marže u prometu osnovnih životnih namirnica ograničena na 10 odsto. Ta uredba bi trebalo da se primenjuje šest meseci.

Predlog trgovaca je da bude smanjen broj artikala obuhvaćenih uredbom o oraničavanju marži, odnosno da budu izuzeti pasterizovano mleko, brašno tip-500, više vrsta ulja i šećera.

Predloženo je i da se ne deli marža sa trgovcima na veliko na šećer i brašno, zato što proizvođači te robe nemaju direktnu dostavu i nisu u mogućnosti da ostvare ni maržu od 10 odsto, nego je dele sa trgovačkim lancima.

Trgovci su predložili da se marže na cigarete i dopune sa sadašnjih tri, odnoso dva odsto, povećaju na osam i deset odsto.

Dušan Petrović je odvratio da je uredba „dala rezultate” i da ne postoji „nijedan razlog” da se ona ukine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga