MALI IĐOŠ: Manje mandata za SVM i DS

Demokrate radije u koaliciji sa SPS nego sa SVM. U parlamentu i "Mali akcionari, oštećeni radnici, poljoprivrednici i poniženi građani opštine Mali Iđoš" sa tri mandata

15. okt 2012

Na lokalnim izborima 6. maja u opštini Mali Iđoš najviše mandata osvojio je Savez vojvođanskih Mađara – osam, dok je Demokratska stranka obezbedila pet odborničkih mesta, SPS tri, Srpska napredna stranka  i Ujedinjeni regioni Srbije po dva odbornika, a Crnogorska partija i Jedinstvena Srbija po jedno odborničko mesto. Zanimljivo je da je u maloiđoški parlament sa čak tri mandata ušla Grupa građana pod nazivom „Mali akcionari, oštećeni radnici, poljoprivrednici i poniženi građani opštine Mali Iđoš“.

U novom sazivu od 25 odbornika promenjen je odnos snaga u odnosu na prethodni najviše u pogledu slabijeg rezultata SVM koji je u prošlom sazivu na čelu Mađarske koaliciji imao četiri odbornika više, kao i DS koji je u novi mandat ušao sa 2 odbornika manje. U SO Mali Iđoš ovog puta nema SRS koja je na prošlim izborima osvojila 3 mandata. Bolji rezultat u odnosu na izbore 2008. godine ostvario je samo SPS uz partnerstvo JS koji je ojačan jednim odbornikom više. Prvi put u lokalnu skupštinu ušle su SNS, JS i URS.

Iako je SVM, sa najviše osvojenih mandata, pružio ruku saradnje koalicionim parnerima iz prošlog saziva DS, SPS i CP – ona je prihvaćena samo od strane Crnogorske partije. Iako Pal Karolj (SVM) odlaganjem konstitutivne sednice sa 5. na 10. juli pokušao da „da vremena“ pregovorima, 7. jula održano je vanredno konstituisanje kojoj nije prisustvovalo 11 odbornika iz redova SVM, SNS i CP. Karolj Pal, jedan od potpredsednika SVM ocenio je u intervjuu za „Mađar So” da se radi o nezakonitom činu, zbog čega je SVM predao predstavku Upravnom sudu i zatražio poništavanje svih odluka koje je donela većina DS, URS, SPS- JS.

Odbornici sada već formirane skupštinske većine, pak, tvrde da je sednica bila legitimna, i da je „konstitutivnom sednicom okončana dominacija jedne grupe“, oličena u SVM, sa kojom DS nije uspeo da se dogovori o podeli vlasti, iako se pokušavalo.

Ranka Ivanoska

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga