Malezijski ringgit najlošija valuta u Aziji

Ekonomija Malezije suočena je sa smanjenjem domaće potrošnje, ali i padom valute ringgit u odnosu na američki dolar

07. okt 2015

Malezija je, osim Kine, još jedan zabrinjavajući faktor u izvještaju Svjetske banke.

Ekonomija te zemlje suočena je sa smanjenjem domaće potrošnje, ali i padom vlastite valute ringgit u odnosu na američki dolar.

Ulje na vatru dodali su domaći faktori, poput finansijskog skandala koji se povezuje s malezijskim premijerom.

Erine Phang je prije pet godina osnovala vlastiti obrt. Pronalazi i pakuje poklone za kompanije, koje ih daju svojim klijentima – poznato i kao „korporacijsko poklanjanje“. Mnoge stvari kupuje iz inostranstva, s cijenama izraženim u dolarima. Pad ringgita otežava njeno poslovanje.

„Morala sam otkazati narudžbu klijentu, jer je u junu omjer dolara i ringgota bio ispod četiri, da bi za manje od mjesec i po dolar porastao na 4,1 do 4,2. Bio je to velik skok, koji nisam mogla pokriti“, kaže Erine Phang.

Ringgit je trenutno najlošija azijska valuta. Njegova vrijednost pala je na nivo iz 1997. godine. Usporavanje ekonomskog rasta Kine, koja je najveći malezijski trgovinski partner, kao i pad cijena nafte, značajnog malezijskog izvoznog proizvoda, doprinose padu valute.

Ne pomaže ni činjenica da strani investitori povlače kapital iz ekonomija u razvoju, poput malezijske, zbog zabrinutosti u vezi s globalnim rastom.

Politička kriza i afere

Na pogoršanje problema utjecala je i politička kriza. Jedan od najvećih državnih investicijskih fondova optužen je za lažiranje revizijskih izvještaja. U skandal je uključen i premijer. Navodno je, posredstvom tog fonda, 700 miliona dolara usmjereno na njegov privatni bankovni račun.

Međutim, premijer Najib Rezak kaže da je novac bio donacija njegovoj političkoj partiji.

„Mnogo je nesigurnosti. Kako će se okrenuti politička situacija, šta će učiniti američke federalne rezerve? Hoće li se sve odraziti na regionalnom nivou? Mnogo je nesigurnosti, a niko ne zna jesmo li dotakli dno“, kaže Keith Leong iz grupacije Kra.

Erine Phang zna da su vremena teška. Kaže da su joj neki klijenti otkazali narudžbe pod izgovorom smanjenja troškova. Niko sa sigurnošću ne može potvrditi koliko će potrajati ova ekonomska nestabilnost.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga