Malali uručena Nobelova nagrada za mir

Malala je postala najmlađu laureat nakon što je posle ranjavanja u glavu pokrenula globalnu kampanju

11. dec 2014

Pakistanska devojčica Malala Jusufzai, koju su talibani ranili jer nije želela da napusti školu, i indijski aktivista Kailaš Satjarti primili su danas Nobelovu nagradu za mir na ceremoniji u Oslu.

Priznanje im je uručeno na kraju dvodnevnih manifestacija kojima je odata počast njihovom zalaganju za prava dece.

Malala je postala najmlađu laureat nakon što je posle ranjavanja u glavu pokrenula globalnu kampanju. Pojedine grupe u Pakistanu optužile su je da je marioneta Zapada i da narušava načela konzervativnog islama.

„Ja pričam svoju priču, ne zato što je jedinstvena, već zato što to nije. To je priča mnogih devojčica“, rekla je Malala primajući nagradu.

Dobitnici Nobelovih nagrada za književnost, hemiju, fiziku, medicinu i ekonomiju okupljaju se u Stokholmu, gđe će im kasnije tokom dana nagrade uručiti švedski kralj.

Satjarti, koji se smatra zaslužnim za spasavanje oko 80.000 dece od ropstva, ponekad i nasilnim konfrontacijama, nije se isticao u Oslu i čak je priznao da ga je Malala zasenila.

„Izgubio sam dvoje svojih kolega. Nošenje tela kolege koji se borio za zaštitu dece je nešto što neću nikada zaboraviti, čak ni dok sedim ovde i primam Nobelovu nagradu za mir“, rekao je indijski aktivista.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga