Malala: Fanatici se boje obrazovanja

Mlada Pakistanka Malala Jusufzai, koju su talibani teško ranili prije devet mjeseci održala je govor u Ujedinjenim nacijama u sklopu kampanje za prava na obrazovanje mladih žena

12. jul 2013

Mlada Pakistanka Malala Jusufzai, koju su talibani teško ranili prije devet mjeseci održala je govor u Ujedinjenim nacijama u sklopu kampanje za prava na obrazovanje mladih žena.Uz ovacije na početku na kraju i tokom govora Malala je poručila da se fanatici plaše obrazovanja.

U briljantnom govoru na svoj 16-ti rođendan, Malala koja se uspješno oporavila od teškog ranjavanja u Britraniji, gdje trenutno živi, u New Yorku je danas rekla da Malala Dan, kojeg su UN proglasile njoj u čast nije njen dan.

„Malala Dan nije moj dan.To je dan svake žene, dječaka i djevojčice koji dižu glas za svoja prava.Mislili su da će nas mecima umiriti, ali su pogriješili. Iz tišine je izašlo hiljade glasova”

UN su saopštile da je 52 miliona djece školskog uzarsta širom svijeta onemogućeno u pohađanju škole i obrazovanju.

“Nijesam protiv nikog.Niti sam ovdje da govorim u ime lične osvete protiv talibana ili bilo koje drugo terorističke grupe.Ja sam ovdje da govorim o pravu na obrazaovanje svakog djeteta” rekla je Malala u govoru kojem su prisustvovao generlni sekretar UN Ban Ki Mun, predsjednik Generalne skupštine UN, Vuk Jeremić i specijlni izaslanik UN za obrazovanje, bivši britanski premijer Gordon Braun.

„Danas sam se fokusirala na ženska prava i obrazovanje djevojaka, zbog toga što one najviše pate.Nekada su žene civilni aktivisti tražili od mušakaraca da stanu u odbranu njihovih prava ali ćemo ovoga puta mi to učiniti same za sebe“, poručila je Malala Jusufzai i pozvala svjetske lidere da vode računa o ženama i djeci prilikom postizanja mirovnih ugovora.

„Danas pozivamo svjetske lidere da promijene strategiju svojih politika u korist mira i prosperiteta.Pozivamo lidere da u svim mirovnim ugovorima moraju zaštiti prava žena i djece. Ugovori koji se zaključuju na štetu prava žena neprihvatljivi su.“

Ovo je bio prvi javni nastup od kada se oporavila od ranjavanja u napadu na njen školski autobus u pakistanskoj dolini Svat.Ljekari su morali da joj ugrade titanijumsku pločicu u lobanju, a sluh joj je teško oštećen.Malala je stekla svjetsku slavu i favorit je za najmlađu dobitnicu Nobelove nagrade za mir.

Magazin „Time“ već ju je imenovao za jednu od najuticajnijih osoba u 2013. godini.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga