Malala Yousufzai će se vratiti u Pakistan

Od ranjavanja devetog oktobra, Malala je postala heroj i u svojoj domovini, ali i širom svijeta, iako je njeno javno protivljenje talibanskim zločinima odavno poštovano i poznato van njenog grada

26. okt 2012

Otac petnaestogodišnje pakistanske djevojčice koja je ranjena kada je na nju pucao talibanski napadač je izjavio da će se ona vratiti u domovinu nakon što završi sa liječenjem u Velikoj Britaniji, uprkos prijetnjama koje su joj uputili pobunjenici.

Ziauddin Yousufzai je ovo izjavio nakon dolaska u Birmingham da vidi svoju kćerku Malalu, koja je na liječenju u bolnici u tom gradu.

Malala Yousufzai je bila meta napada zbog svog zalaganja za prava djevojčica na obrazovanje u svojoj matičnoj dolini Swat.

Nakon ranjavanja, prebačena je avionom u Veliku Britaniju 15. oktobra, kako bi joj bila pružena odgovarajuća medicinska njega.

Javni istup

Malala je stigla u Birmingham iz pakistanskog grada Rawalpindi, gdje je prvobitno zbrinuta, ali je bila u kritičnom stanju.

Izjavu Malalinog oca je prenijela pakistanska državna televizija i to je prvi put da se javno oglasio otkako mu je kćerka ustrijeljena.

„U početku sam se nasmijao svemu tome jer sva moja odricanja, moja lična (odricanja), ili ovaj napad na moju kćerku, ne mogu imati tako jeftinu svrhu da bi mi otišli u neku drugu zemlju i tamo ostali do kraja života“, kazao je Ziauddin Yousufzai.

Od ranjavanja devetog oktobra, Malala je postala heroj i u svojoj domovini, ali i širom svijeta, iako je njeno javno protivljenje talibanskim zločinima odavno poštovano i poznato van njenog grada.

Yousafzai je dobila međunarodna priznanja zbog otkrivanja zločina talibana u dolini Swat u blogu koji je objavljivao BBC.

Malala je prošle godine dobila prvu Nagradu za mir ikad dodijeljenu u Pakistanu, a nominirana je i za Međunarodnu dječiju nagradu za mir 2011.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga