Makron predstavio ideju „evropske renesanse“

"Ne možemo dozvoliti da nacionalisti koji ne nude rešenja iskorišćavaju nezadovoljstvo naroda"

06. mar 2019

Evropa nije drugorazredna sila, već je uvek definisala standarde napretka, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron predstavljajući svoju ideju „evropske renesanse“, na šta je Evropska komisija uzvratila tvrdnjom da godinama radi na mnogim idejama koje je ponudio šef francuske države.

Model Evrope je zasnovan na slobodi ljudi i različitim mišljenjima. Naša osnovna sloboda je demokratska sloboda.

Sloboda da biramo naše lidere, dok strane sile žele da utiču na naše glasanje na izborima, naveo je Makron. On je izjavio kako bi trebalo zabraniti da strane sile finansiraju evropske stranke.

Svi koji žele da budu deo EU treba da poštuju obavezu jačanja granične kontrole i poštovanje identične politike prema azilantima. Potrebne su nam zajedničke granične snage, stroga kontrola obaveza i evropska solidarnost. Što se tiče migracija, verujem u Evropu koja štiti svoje vrednosti i granice, poručio je Makron. Francuski predsednik je ocenio da bi isti standardi trebalo da budu korišćeni i u vezi odbrane.

Za protekle dve godine je ostvaren značajan napredak. Sporazum o odbrani i bezbednosti bi trebalo da definiše naše osnovne obaveze u vezi NATO i evropskih saveznika – povećano ulaganje u odbranu, operativna klauzula o zajedničkoj odbrani, evropski savet za bezbednost sa Velikom Britanijom, kako bi se pripremile zajedničke odluke, naveo je Makron.

Prema njegovim rečima, EU treba da kažnjava strane kompanije koje ugrožavaju njene strateške interese vezane za standarde zaštite životne sredine, obezbeđenje podataka, plaćanje poreza. Makron je ocenio da se obnova Evrope mora zasnivati na „slobodi, zaštiti i napretku“. Ne možemo dozvoliti da nacionalisti koji ne nude rešenja iskorišćavaju nezadovoljstvo naroda. Evropski humanizam zahteva akciju, izjavio je Makron.

(FoNet/Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga