Makron: Evropa se umalo samouništila u paklu koji je progutao vojnike

Lekcija ne može biti „jedan narod protiv drugih“

11. nov 2018

U Parizu je danas obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Centralnoj komemoraciji 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, kod Trijumfalne kapije u Parizu prisusvovali su svetski lideri na čelu s francuskim predsednikom Emanulelom Makronom i njegovom suprugom Brižit, a svoje prisustvo potvrdilo je više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, ali i visoki predstavnici UN i evropskih institucija. Ceremoniji je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin, iz bezbednosnih razloga, došli su odvojeno.

Ceremonija obeležavanja stote godišnjice kraja Velikog rata počela je s malim zakašnjenjem, nešto posle 11 sati. Tačno u 11 sati 11. novembra 1918. je potpisano primirje.

Intonirana je francuska himna i Makron je izvršio smotru vojnika.

Lekcija ne može biti „jedan narod protiv drugih“ — ta pouka nas obavezuje da mislimo o budućnosti, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u obraćanju zvanicama ispred Trijumfalne kapije, prenosi Sputnjik.

Kako su naveli, Makron je u obraćanju istakao da su se Francuzi borili za svoju otadžbinu i slobodu, doživeli su pakao koji niko ne može da zamisli, a njihova je patnja sagradila Francusku.

On je podsetio da se Evropa umalo samouništila u paklu koji je progutao vojnike, kojoj god vojsci da su pripadali.

Pobednici i pobeđeni su dugo bili u istoj žalosti, rekao je Makron. Lekcija ne može biti „jedan narod protiv drugih“ — ta pouka nas obavezuje da mislimo o budućnosti i suštinskim stvarima.

„Moramo afirmisati odgovornost da deci prenesemo svet o kojima su prethodne generacije sanjale“, poručio je Makron i naglasio da je mir vrhovna vrednost jer se zna koja je cena da se odbrani.

Naveo je da je u ratu poginulo 10 miliona vojnika, milioni civila, ranjeno šest miliona, bilo je tri miliona udovica, a milijardu projektila je ispaljeno samo na Francusku.

Ceremonija obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata počela je ispred Trijumfalne kapije čitanjem pisama vojnika koji su učestvovali u ratu.

Osim zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, obeležavanju prisustvuju i predstavnici poraženih zemalja, poput Nemačke koju je predstavljala kancelarka Angela Merkel.

U okviru obeležavanja godišnjice, održano je i prvo zasedanje Pariskog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na inicijativu francuskog predsednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

Na otvaranju Foruma, govorili su potpredsednica saveta Pariskog foruma za mir Triša Šeti, predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Kako je navedeno, na Forumu koji će trajati do 13. novembra, neće prisustvovati američki predsednik Donald Tramp.

Ono o čemu se dosta govorilo u medijima kada se radi o ovoj godišnjici jesu sastanci svetskih lidera na marginama skupa – Putina i Trampa, Trampa i Erdogana i Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, ali se govorilo i o onim zvaničnicima koji neće biti prisutni ili koji su odbili poziv, poput predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

On je ranije izjavio da je morao da odbije poziv, jer će prisustvovati obeležavanju godišnjice u rodnoj Poljskoj.

U subotu uveče, šefovi država i vlada iz svih krajeva sveta obišli su izložbu „Pikaso: plavo i roze“, priređenu u Muzeju „Orsej“, nakon čega je za visoke zvanice priređen koktel.

Rukovanje potomaka nadvojvode Ferdinanda i Gavrila Principa

I dok su se svjetski čelnici okupili u Parizu na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, dvoje ljudi našlo se u Grazu kako bi obilježili atentat koji je bio povod za njegov početak.

Hina piše da su se Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franza Ferdinanda i Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa jedno dugom pružili ruku u sklopu događaja nazvanog „Rukovanje za mir“.

„Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan“, rekao je organizator, austrijski umjetnik Igor Petković.

On je u Grazu organizirao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dvije porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.

Za jedne južnoslavenski junak, za druge srpski nacionalist Gavrilo Princip, ubio je austrijskog prijestolonasljenika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Mjesec poslije, Austrougari su proglasili rat Srbiji čime je počeo Prvi svjetski rat, koji je završio raspadom Habsburškog carstva.

Sto godina poslije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arstetten, gdje su Franjo Ferdinand i Sofija pokopani, dok je Branislav Princip filmaš u Srbiji.

(Danas / Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga