Makedonsko-grčka granica: Policija propustila 1.700 izbjeglica

Makedonska policija je, tokom dana, šok-bombama i pendrecima pokušavala da spriječi stotine izbjeglica da probiju bodljikavu žicu na granici, ali je uveče pustila sve migrante da uđu u zemlju

22. avg 2015

Više od 1.500 izbjeglica, većinom iz Sirije, koje su tri dana provele na ničijoj zemlji, ušlo je u subotu u Makedoniju, u čemu ih policija nije sprečavala ni na koji način.

Makedonska policija je, tokom dana, šok-bombama i pendrecima pokušavala da spriječi stotine izbjeglica da probiju bodljikavu žicu na granici, ali je uveče pustila sve migrante da uđu u zemlju, prenosi AFP.

Ranije tokom dana, oko hiljadu migranata je na dva mjesta probilo kordon policije na makedonsko-grčkoj granici i veći dio njih je uspio da se domogne Đevđelije.

Migranti su policijski kordon probili na mjestima gdje nema bodljikave žice. Policija je neke od njih uspjela da vrati, ali je većina prošla, iako su bezbjednosne snage upotrijebile šok-bombe, prenijeli su mediji u Srbiji.

Više od 2.000 migranata je u subotu oko 17.00 časova vozom krenulo ka Srbiji.

Prema procjeni medija, u trenutku kada se desio proboj izbjeglica kroz policijski kordon, sa druge strane granice na ničijoj zemlji nalazilo se ukupno oko 4.000 osoba koje čekaju ulaz u Makedoniju, dok u isto vrijeme iz Grčke i dalje organizovano na granicu sa Makedonijom pristiže veliki broj migranata koje makedonske vlasti nastoje da propuštaju samo u organizovanim grupama.

Na željezničkoj stanici u Đevđeliji u subotu se ponovo okupilo oko hiljadu migranata koji čekaju vozove za granični prelaz Tabanovce, a sve veći broj izbjeglica još dolazi.

Kako je prenijela televizija Sitel, portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski rekao je da policija i dalje ne obezbjeđuje granicu sa grčke strane od izbjeglica, iako je riječ spoljašnjoj granici Evropske unije.

„Mi smo jedina živa policijska sila koja obezbjeđuje granicu i, kao što smo i najavili, upravo zbog humanog tretmana nastavljamo da selektivno propuštamo limitiran broj ilegalnih migranata, koliko u državi ima praktično kapaciteta da se humano tretiraju“, kazao je Kotevski.

Kotevski je rekao da do sada nijedna zemlja nije ponudila nikakvo konkretno rješenje niti namjeru da primi lica koja pokušavaju da ilegalno u Makedoniju uđu iz jedne od članica EU – Grčke.

U subotu je na željezničku stanicu Tabanovce oko 15 sati stigao voz iz Đevđelije sa oko 700 migranata, u najvećoj mjeri sa Bliskog istoka i sjeverne Afrike, koji su se nakon kraćeg odmora ilegalnim putevima uputili ka Srbiji a neposredno do željezničke stanice Tabanovce postavljeno je i nekoliko montažnih objekata za odmor.

Snimke beskrajnih kolona sa stotinama i hiljadama migranata, među kojima ima muškaraca, žena, djece i staraca, natovarenih samo ličnim prtljagom kako se kreću putevima kroz Grčku u pravcu granice sa Makedonijom objavio je u subotu internet portal „RT news“ na svom kanalu na Youtubeu.

Masa migranata koju Grčka propušta da prođe preko njene teritorije uskoro će se pridružiti, kako se očekuje, migrantima koji se već danima nalaze u graničnom pojasu sa Makedonijom odakle makedonske vlasti pokušavaju da limitiraju ulazak grupama od po 200 do 300 migranata, za vrijeme koliko traje proces njihove registracije i organizovanja transporta prema Srbiji.

Očekuje se da svi migranti koji dolaze iz Grčke i Makedonije pređu i u Srbiju jer je namjera najvećeg broja njih da zatraže azil u nekoj od razvijenijih zemalja Evropske unije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga