Makedonski novinar osuđen na zatvorsku kaznu

Skopski sud je odlučio poslati novinara Kežarovskog 4,5 godine u zatvor, jer je otkrio identitet zaštićenog svjedoka

21. okt 2013

Makedonski novinar Tomislav Kežarovski, kojeg se teretilo za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka u slučaju ubojstva starca u selu Oreše nedaleko Velesa prije osam godina, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju četiri i pol godine.

Iako prvostupanjska, presuda Kežarovskom prva je zatvorska kazna jednom novinaru u Makedoniji.

Kežarovski se već pet mjeseci nalazi u pritvoru, a na teret mu se stavlja da je ugrozio život zaštićenom svjedoku, jer je u svom tekstu u jednom makedonskom tjedniku, prije pet godina, objavio njegovo ime.

Mogućnost žalbe

Iznoseći obranu pred krivičnim sudom u Skoplju, Kežarovski nije htio reći ko mu je otkrio identitet svjedoka, nego mu je, kako su prenijele njegove kolege, namjera bila da „rasvijetli neke od brojnih tajnih mrlja koje postoje u makedonskom sudstvu i policiji“.

Tijekom suđenja Kežarovskom, brojen su njegove kolege organizirale prosvjede potpore, upozoravajući da se na Krivičnom sudu odvija suđenje medijima i slobodno iznesenoj misli.

Obrana Tomislava Kežarovskog ima mogućnost žalbe apelacijskom sudu.

Prekinut rad Sobranja

Presuda makedonskom novinaru izazvala je i reakcije parlamentarnih zastupnika, pa je opozicija u Sobranju, kako prenose makedonski mediji, zatražila jednosatni prekid sjednice u znak prosvjeda protiv presude.

„Donesena je presuda po kojoj je Kažarovski osuđen bez dokaza“, ustvrdio je oporbeni zastupnik iz redova Nove socijaldemokratske partije Goran Misovski.

Predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski odobrio je pauzu, ali i komentirao: „Očito se danas nekome ne da raditi“.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga