Makedonija tražila od Srbije da koristi ustavni naziv te zemlje

Makedonska novinska agencija MIA navodi da je saopštenje izdato kao reakcija na upotrebu skraćenice BJRM na priznanicama za putarinu u Srbiji

22. jan 2017

Makedonsko ministarstvo vanjskih poslova tražilo je od Srbije da ne koristi ime „Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija“, već njen ustavni naziv „Republika Makedonija“.

Makedonska novinska agencija MIA navodi da je saopštenje izdato kao reakcija na upotrebu skraćenice BJRM na priznanicama za putarinu u Srbiji.

„Upotreba reference i njene skraćenice, umjesto ustavnog imena Republika Makedonija, protivna je diplomatskim odnosima Makedonije i Srbije. Tu nesaglasnost treba odmah ispraviti. Vjerujemo da ta provokacije koja šteti osjećanjima građana Makedonije, ne održava dobrosusjedske odnose. Neprikladno i sramno je da susjedi koriste ‘uvredljiva’ imena“, navelo je makedonsko ministarstvo.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je početkom ove godine u intervjuu agenciji Beta rekao da je Srbija pogriješila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, dok je Makedonija priznala nezavisnost Kosova.

Dačić je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali da će multilataralno koristiti skraćenicu BJRM koje se upotrebljava u EU i UN.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga