- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Makedonija: Samo jedan glas protiv izbora Gruevskog

Nikola Gruevski po četvrti put je dobio povjerenje delegata VMRO DPMNE-a da vodi najveću vladajuću partiju u Makedoniji.

On je, na dvodnevnom kongresu održanom u Kumanovu, izabran konsenzusom. Za njega je podržalo 528 delegata, od ukupno 529 prisutnih.

Za najvišu partijsku poziciju, Nikola Gruevski nije imao protivkandidata.

Nikola Gruevski je došao na čelo VMRO DPMNE-a u 2003. godine, a u ovom periodu ta stranka je četiri puta pobijedila na parlamentarnim izborima.

Pet bitnih pitanja

Gruevski traži dogovor sa opozicijom oko pet bitnih pitanja: preduzetništvo, stabilnost zemlje, problem sa imenom države, otvaranje novih radnih mjesta i uvođenje viših standarda u radu na svim nivoima i u industriji, i u administraciji. U tom smislu obećao je i otvaranje velikog broja radnih mjesta.

„Velika očekivanja imamo od novog projekta ‘Makedonija zapošljava’. Očekujemo da pomoću tog projekta u narednih 12 mjeseci otvorimo 20.000 novih radnih mjesta u Makedoniji. Projektom su targetirane najosjetljivije i najranjivije grupe nezaposlenih“, obećao je Gruevski.

VMRO-DPMNE došao je na vlast prije devet godina. Na prošlim parlamentarnim izborima osvojili su 43 posto glasova birača, što opozicija ne priznaje, te već godinu dana bojkotira rad Sobranja.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!