Makedonija: Otpis dugova za električnu energiju, grijanje i kredite

Cijeli projekt ima dvije komponente: socijalnu i ekonomsku

05. feb 2015

Više od 4.500 najsiromašnijih građana Makedonije oslobođeno je dugova za električnu energiju, grijanje i kredite.

Kroz jednokratni projekt započet u osmom mjesecu prošle godine, do sada je otpisano sedam miliona eura dugova građana. Što kompanije dobivaju u zamjenu za oprost otkriva Milka Smilevska, novinarka Al Jazeere.

Skromno, od mjesečne socijalne pomoći od 50 eura živi porodica Jordanoski iz naselja Čaška, u centralnoj Makedoniji.

„Samo jednu vrećicu brašna kupujemo ovim novcem, tek toliko da preživimo, platimo mjesečni račun za struju i šutimo“, požalio se Dimo Jordanoski.

Jordanoski, bivši građevinski radnik, bez posla je već petnaestak godina, od kad je državna firma Pelagonija otišla u stečaj. Radio je privatno, ali posljednjih godina zdravlje mu se pogoršalo i nema snage da se penje na skele.

Porodici Jordanoski Javni radiodifuzni servis oprostio je zaostali dug za televizijsku pretplatu od 70 eura.

Mnogo veći dug za struju, od 1.700 eura, otpisan je porodici Stavrov iz Kavadaraca. I oni su ostali bez prihoda, i to prije više od decenije, kada je mehaničar Mišo Stavrov dobio otkaz.

Preživljavaju od nadničarenja na njivama i socijalne pomoći. Ali, dugovi se gomilaju, pa im je tako bila isključena električna energija.

„Nismo imali struje pet godina, i zbog toga sam psihički obolio“, rekao je Mišo Stavrov.

Mišo je napunio 64 godine, i ispunio uslove za penziju od 160 eura mjesečno. Kaže, neće jesti, ali struju će plaćati.

Otpis dugova

Osim porodici Stavrov, kompanija za distribuciju električne energije EVN, otpisala je dugove za još nekoliko hiljada korisnika, u vrijednosti od 6,65 miliona eura, na inicijativu makedonske vlade.

Zauzvrat, platit će državi 665.000 eura manje poreza, ili 10 posto od sume koju su oprostili dužnicima.

Atanas Kovačevski, glasnogovornik kompanije EVN, kazao je: „Cijeli projekt ima dvije komponente: socijalnu i ekonomsku. Poreske olakšice za EVN, ali zatvorit ćemo i mnogo slučajeva dužnika koji pripadaju ranjivoj kategoriji“.

Osim elektrodistribucije, banke, toplane i Javni radiodifuzni servis oprostili su dugove u vrijednosti većoj od 300.000 eura.

„Šansu da se oslobode duga imale su porodice koje godišnje imaju prihode manje od 1.700 evra. Prijavilo se više od 40.000 građana, što je jedan grad veličine Kavadaraca“, javlja Smilevska.

Dosad je pozitivno riješeno 11 posto slučajeva, ali procedura još nije završena. Ipak, vlasti ističu da je riječ o jednokratnom otpisu dugova, koji se neće ponavljati.

„Namjera nam je da ubuduće politikom zapošljavanja smanjimo broj primalaca socijalne pomoći, a cilj aktuelnog projekta je smanjiti socijalni rizik“, poručio je Dime Spasov, ministar za rad i socijalna pitanja.

Ova namjera vlasti u Kavadarcima se realizira. Od 2006. do danas, broj socijalnih slučajeva smanjio se za tri puta.

Sada tristo porodica živi od pomoći države. Veliki broj njih odnedavno je počeo raditi u njemačkoj kompaniji Draexlmaier, gdje proizvode instalacije za Mercedes C klase.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga