Makedonija: Opozicija pozvala na građansku neposlušnost

Makedonsko Sobranje usvojilo je u ponedeljak budžet za iduću godinu, ali bez prisustva poslanika opozicije koje su specijalci, kako tvrde, odstranili iz zgrade

25. dec 2012

Makedonsko Sobranje usvojilo je u ponedeljak budžet za iduću godinu, ali bez prisustva poslanika opozicije koje su specijalci, kako tvrde, odstranili iz zgrade.

“Sobranje je usvojilo budžet Republike Makedonije. Najveći aplauz treba dati građanima Makedonije. Sve ovo što trebamo uraditi, radimo za građane, ja sam čvrsto uvjeren u to”, rekao je predsjednik parlamenta Trajko Veljanovski.

Poslanici opozicije, koji su prije početka sjednice zaposjeli govornicu, rekli su da su ih odstranili specijalci, pri čemu su povrijeđeni poslanici Socijaldemokratskog saveza Mitre Veljanovski i Radmila Sekerinska.

Prethodno su bile povrijeđene i poslanice opozicije Vesna Bendevska i Biljana Kazandžiska, koje su kolima hitne pomoći odvezene i hospitalizovane.

Nakon sednice lider Socijaldemokratskog saveza Branko Crvenkovski je objavio da se opozicija neće vraćati u Sobranje i pozvao je na građansku neposlušnost.

“Ovaj dan će se pamtiti kao tragičan i kao velik u istoriji makedonskog naroda, jer od danas nema Ustava, zakona, nema parlamenta, vlade, demokratije. Postoji samo jedan diktatorski režim sa jedne i narod sa druge strane”, rekao je Crvenkovski.

Svemu su prethodili i incidenti pristalica opzcije i vlasti koje su razdvajele jake policijske snage. Povrijeđeno je i nekoliko građana.

(Slobodna Evropa)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga