Makedonija: ONA odgovorna za napad na zgradu Vlade

Albanska nacionalna armija preuzela odgovornost za pucnjavu na zgradu Vlade Makedonije u Skoplju 28. oktobra

08. nov 2014

Albanska grupa Oslobodilička nacionalna armija (ONA) preuzela je odgovornost za napad na zgradu Vlade Makedonije 28. oktobra.

U saopćenju dostavljenom makedonskoj televiziji na albanskom jeziku Alsat M, koje je potpisao izvjesni Kushtrim, navodi se da ONA nije zadovoljna provođenjem Ohridskog sporazuma i da su Albanci u Makedoniji obespravljeni, piše Srna.

Akciju je, kako je saopćeno, izvela jedinica „Hasan Prishtina“.

Osim zgrade Vlade, mete su bile i zgrade Suda i nekih policijskih stanica, ali su ovi napadi otkazani, da bi se izbjegle ljudske žrtve.

U saopćenju se predstavnicima međunarodne zajedinice i albanskim političarima, posebno onima u Vladi Makedonije, ukazuje na „bijednu situaciju Albanaca u Makedoniji“.

„Vlada Makedonije svakodnevno stremi ka Rusiji, po primjeru Srbije. Albanci to ne žele. Euroatlantske integracije vode ka prosperitetu. Mi želimo, kao što dijelimo istu sudbinu, dijeliti i iste mogućnosti i slobode“, navodi se u saopćenju.

Vještačenje projektila

Iz makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva navode da će istražiti je li ovaj dopis vjerodostojan, javili su skopski mediji.

Iz Tužilaštva ističu da je u toku istraga u vezi s napadom na zgradu Vlade Makedonije, na koju su ispaljena dva projektila, najvjerovatnije iz ručnog bacača.

Do sada je završeno vještačenje projektila koji su završili u fasadi zgrade makedonske Vlade u Skoplju i zatraženi su snimci sa okolnih kamera oko objekta, navodi Tužilaštvo.

Napad na zgradu Vlade Makedonije izvršen je 28. oktobra oko 22:00 sata.

Jedan od ispaljenih projektila završio je u krovu zgrade, a drugi u fasadi na višim spratovima.

Pričinjena je samo materijalna šteta, a povrijeđenih nije bilo.

Skoro identičan napad izvršen je i 2007. godine, ali do danas nije rasvijetljen.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga