Makedonija: Gruevski osuđen na dve godine zatvora zbog „afere mercedes“

Prema navodima optužnice, Gruevski je kao premijer tražio od ministarke Gordane Jankuloske da imenuje osobu koja će obaviti nelegalnu nabavku novog blindiranog vozila, i favorizuje firmu "Mak Autostar LLC"

24. maja 2018

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je na dve godine zatvora zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog automobila, prenose makedonski mediji.

Sudski postupak vodio se protiv tadašnjeg premijera Gruevskog i ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske, po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, zbog nezakonitosti u nabavci Mercedesa, kupljenog 2012. godine i plaćenog skoro 600.000 evra.

Gruevski se danas nije pojavio na izricanju presude, a zgradu Osnovnog suda „Skoplje 1“ danas su tokom izricanja presude obezbeđivale dodatne policijske snage, a sinoć je postavljena i metalna ograda. Ispred zgrade suda u vreme izricanje presude okupila se manja grupa pristalica Gruevskog.

O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od Jankuloske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi Mercedes koji bi on onda koristio, a da javnost to ne zna.

Prema navodima optužnice, Gruevski je kao premijer tražio od ministarke Gordane Jankuloske da imenuje osobu koja će obaviti nelegalnu nabavku novog blindiranog vozila, i favorizuje firmu „Mak Autostar LLC“.

Vlada Makedonije odlučila je u februaru da proda luksuzni blindirani Mercedes S600, koji je nabavljen po želji bivšeg premijera.

Pored Gruevskog, u slučaju nazvanom „Tenk“ za nezakonitu nabavku „mercedesa S600 gard“, na šest i po godina osuđen je bivši pomoćnik ministra policije Đoko Popovski, koji je potpisao ugovor o kupovini.

Popovski je juče u drugom slučaju Specijalnog tužilaštva osuđen na devet godina zatvora za nezakonitu nabavku policijskih automobila.

Pored zatvorske kazne sudija Dobrila Kacarska je Gruevskom i Popovskom presudila da treba u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude da nadoknade troškove sudsog postupka u iznosu od 325.584 denara (oko 5.280 evra).

U slučaju „Tenk“ provoptužena je bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, za koju je suđenje razvdvojeno „zbog rizične trudnoće“. U slučaju da bude osuđena njoj preti kazna zatvora od najmanje pet godina.

Suđenje za nezakonitu nabavku „mercedesa“ trajalo je oko tri i po meseca.

Odbrana Gruevskog najavila žalbu, poslanici VMRO DPMNE napustili sednicu Sobranja
Advokati bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog najavili su da će uložiti žalbu na presudu od dve godine zatvora koja je Gruevskom izrečena zbog nezakonite nabavke luksuznog „mercedesa“.

Advokat Dimitar Dangov je rekao da, prema odbrani, ne postoje uslovi za krivično gonjenje ni jednog od optuženih u slučaju Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore popularno nazvanom „tenk“.

„Kao odbrana jako žalimo što sud nije prihvatio našu snažnu argumentaciju koja bi sa lakoćom omogućila donošenje oslobađajuće presude“, rekao je Dangov.

Kako prenose lokalni mediji, poslanici opozicionog VMRO DPMNE, čiji je Gruevski bio dugodišnji predsednik, nakon izricanja presude su napustili plenarnu sednicu Sobranja Makedonije.

(N1/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga