Makedonija: Fiktivni glasači na biračkom spisku

Broj glasača u Makedoniji izaziva polemike: zvanični podaci kažu da ih je oko 1,8 miliona, demografi to demantiraju

18. nov 2012

Broj glasača u Makedoniji izaziva polemike. Zvanični podaci kažu da ih je oko 1,8 miliona, a demografi da ta brojka nije tačna. Smatraju da je broj birača bitno manji od oficijalne statistike.

Nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora, Državna izborna komisija je predstavila nove podatke, izvještava iz Skoplja reporter Al Jazeere Ismail Sinani.

„Zaključno sa 31. oktobrom 2012 godine, upisano je 1.878.029 birača. U isti momenat vodi se birački spisak samo za građane koji imaju biometrijske lične dokumente“, rekao je član Komisije Bedredin Ibrahimi.

„Podaci iz posljednjeg popisa stanovika kažu da je od oko dva miliona stanovnika njih oko 500.000 maloljetno. To podrazumijeva da oni čine 25 posto ukupnog broja stanovnika u zemlji. Moje procjene kažu da je broj birača u Makedoniji milion i 513.000, ili 74,83 posto“, tvrdi demograf Abaz Islami.

Razlog za sumnju

On kaže da kad bi ovi podaci iz biračkog spiska bili tačni, onda bi broj stanovnika u Makedonije trebao biti oko 2,6 miliona, a ne oko dva miliona, koliko pokazuju oficijelni rezultati popisa iz 2002. godine.

Smatra da bi novi popis stanovnika u Makedoniji bio idealno rješenje, međutim, provođenje popisa prošle godine je propalo.

I politički analitičar Sašo Ordanovski smatra da je u Makedoniji posljednjih 20 godina uvijek bilo fiktivnih glasača. Smatra da je to nedostatak u biračkom spisku, koji niko nije htio riješiti.

„Pretpostavljam da je taj broj glasača između 100.000 i 200.000. Makedonija ima apsolutno predimenzioniran birački spisak i svi znaju da on nije uredu, ali ni sadašnja opozicija ni sadašnja vlast, ko god da je bio u vlasti ili u opoziciju, nije htio to srediti. To je razlog da čovjek zaista posumnja…“, kazao je Ordanovski.

Već nekoliko godina OSCE traži od vlasti Makedonije da provjeri birački spisak, kako bi se izbjegla moguće izborne manipulacija.

Takav zahtjev je podnijet i na posljednjim izborima 2011. godine.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga