Makedonija: Brisel blokirao pomoć EU zbog političke krize

Pregovori među partijama ne daju rezultate i Brisel je zbog toga ozbiljno zabrinut

02. jul 2016

Evropska unija (EU) je blokirala Makedoniji pomoć od oko 27 miliona evra iz IPA fondova zbog nerješene političke krize u Makedoniji.

Brisel je o ovoj odluci obavijestio makedonsku Vladu, navodeći kao razlog nedostatak političke volje za sprovođenje dogovora iz Pržina za izlazak iz političke krize, koji su prošle godine postigli lideri četiri najveće političke stranke sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Ambasador EU u Skoplju Aivo Orav upozorio je da pregovori među partijama ne daju rezultate i da je Brisel zbog toga ozbiljno zabrinut, piše skopski „Utrinski vesnik“.

On kaže da su članice EU jedinstvene u stavu da je neohodnodno da se politički lideri u Makedoniji angažuju u istinskom dijalogu kako bi se otvorio put za sprovođenje dogovora i održavanje kredibilnih izbora.

Osim što je Brisel blokirao dio pomoći od 27 miliona evra iz IPA fondova, tek bi trebalo da donese odluku o preostalih 50 miliona evra, te o finansiranju Koridora osam.

Očekuje se da će Makedoniji biti upućena poruka i sa predstojećeg Samita NATO, kome neće prisustovati makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, već ministri spoljnih poslova i odbrane Nikola Poposki i Zoran Joleski.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga