Makedonci na ulicama: ‘Mafija na robiju’

Naguravanje demonstranata i policije ispred sjedišta VMRO-DPMNE-a nakon odluke Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode krivični postupci

12. apr 2016

Grupe građana okupile su se ispred sjedišta vladajuće VMRO-DPMNE u Skoplju, prosvjedujući protiv odluke predsjednika države Đorga Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode kazneni postupci.

Došlo je do naguravanja prosvjednika i policije, a kada su prosvjednici pokušali da se probiju do zgrade sjedišta vladajuće stranke, u tome ih je spriječio kordon policije.

Prosvjednici su jajima gađali zgradu Narodne kancelarije makedonskog predsjednika.

Građani, koji se okupljaju u sve većem broju, skandiraju „Nema pravde, nema mira“ i „Mafija na robiju“, a prosvjede prati veliki broj pripadnika policije.

„Građani su na ulicama, jer se ne slažu sa korakom koji je učinio Ivanov. Traže da podnese ostavku, jer smatraju da ne može abolirati političare za koje postoje indicije da su počinili kriminal. Najmanje 2.000 građana okupilo se na ulicama, a predvodi ih Zoran Zaev, vođa Socijaldemokratskog saveza Makedonije“, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Zaev: Od danas ne postoji pravna država

Prethodno je Zaev javno zatražio ostavku Ivanova. Prema njemu, danas se dogodio državni udar i Ivanov se pridružio „zločinačkom udruženju na vlasti“.

Zaev je dodao da je odlukom Ivanova „sahranjen ugovor iz Pržina“.

“Kriminalci u Vladi su na slobodi“, rekao je Zaev.

„Od danas ne postoji pravna država. Pogažen je Ustav, zakoni, dostojanstvo građana. Makedonija to neće dozvoliti. Nećemo dozvoliti rušenje Ustava. Zajedno s građanima stojimo na strani države. Od danas ćemo s građanima vratiti pravo i pravnu državu. Tražimo da zaštitnik kriminalaca, osoba Đorge Ivanov odmah podnese ostavku“, dodao je.

Na drugoj strani, VMRO-DPMNE ne sumnja da je predsjednik Ivanov „imao časne i dobre namjere te postupke vodeći se nacionalnim i državnim interesima, odnosno idejama za nacionalno pomirenje i jedinstvo“, koje smatraju da je „uvijek potrebno“.

„Ipak u konkretnom slučaju želimo izraziti silno neslaganje s ovim postupkom predsjednika. Smatramo da ovaj potez onemogućuje našu volju i napor da se razobliče sve konstrukcije, laži i manipulacije koje su nam bile nametnute i bile dio jednog unaprijed smišljenog scenarija“, poručili su iz VMRO-DPMNE-a.

Hahn sumnja u vjerodostojne izbore

Reagirao je i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn, rekavši kako odluke makedonskog predsjednika „nisu u skladu s vladavinom prava“.

Smatra kako je budućnost Makedonije „u ozbiljnoj opasnosti“, te sumnja u vjerodostojne izbore.

Ivanov je donio odluku o aboliciji svih političara protiv kojih se vodi istraga, protiv kojih je podignuta optužnica, kao i jednog političara koji je na izdržavanju zatvorske kazne.

Ivanov nije jasno kazao koga abolira, ali pretpostavlja se da je riječ o bivšim ministrima unutarnjih poslova te prometa i veza u vladi bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Oni su osumnjičeni za kriminalizaciju izbora u slučaju „Titanik“. Nagađa se da je riječ i o predsjedniku opozicionog SDSM-a osumnjičenom za prisluškivanje u slučaju „Puč“ te predsjedniku političke partije Ujedinjeni za Makedoniju, koji je na kraju izdržavanja zatvorske kazne, osuđen za korupciju na izborima 2011. godine.

„Posljednje dvije godine Makedonija se nalazi u političkoj krizi, najdubljoj do sada. Dvije zaraćene političke stranke [VMRO-DPMNE i SDSM] više ne biraju sredstva u toj političkoj borbi. Politika se u Makedoniji pretvorila u natjecanje u tome tko će protiv koga koliko kaznenih prijava podnijeti. Kako bi se stalo na kraj političke krize, koja će završiti slobodnim i poštenim izborima, a u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlastima odlučio sam zaustaviti sve kaznene postupke protiv političara iz Vlade i oporbe“, rekao je Ivanov.

Prema njegovim riječima, obustavljanje tih postupaka ima za cilj očuvanje državnih i nacionalnih interesa.

Ivanov je još rekao kako nije dobio upute ni od koga, kao što i ne traži dopuštenje bilo koga prije nego što je donio odluku.

„Moguće je da će me obje strane napasti zbog ove odluke, ali ja sam spreman suočiti se sa svim napadima. Političari u budućnosti, bez obzira na to koja stranka pobijedi, moraju se znati nositi s ozbiljnim pitanjima za državu i ne donositi odluke pod prijetnjama i ucjenama. Neću dopustiti da bilo tko utječe na njih“, kazao je Ivanov.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga