Majkrosoft: Ruski hakeri napadaju demokratske institucije u Evropi, uključujući i Srbiju

Veruje se da je grupa za sajber špijunažu povezana sa ruskom vojnom obaveštajnom službom

20. feb 2019

Tehnološki gigant Majkrosoft optužio je danas rusku hakersku grupu Fensi ber (Fancy Bear) za pokretanje niza napada na vodeće „tink tenkove“ i nevladine organizacije u Evropi, među kojima su i neke sa sedištem u Srbiji, prenosi danas Dojče vele.

Kompanija Majkrosoft je u svom blogu navela da su hakeri pokušali da upadnu u naloge više istaknutih evropskih „tink tenkova“ ili neprofitnih organizacija krajem 2018. godine.

Kako je navedeno, uočeni su napadi upereni protiv 104 naloga zaposlenih u Nemačkom savetu za spoljne poslove (German Council on Foreign Relations) i evropskih kancelarija Instituta Aspen i Nemačkog Maršalovog fonda.

Kompanija je navela da je uverena da je mnoge od tih napada koji su izvršeni između septembra i decembra prošle godine organizovala grupa nazvana Stroncijum (Strontium) takođe poznata kao Fensi ber, APT28 i pod drugim nazivima.

Veruje se da je ta grupa za sajber špijunažu povezana sa ruskom vojnom obaveštajnom službom i moguće da je najpoznatija po tome što je hakovala Demokratski nacionalni komitet za vreme američkih predsedničkih izbora 2016. godine. Grupa je upala u podatke donjeg doma nemačkog parlamenta 2015. godine, navodi DW.

U novijim incidentima koje pominje Majkrosoft hakeri su navodno koristili zloćudne vebsajtove i hakovane imejlove da pokušaju da upadnu u podatke o zaposlenim u institutima sa sedištem u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Srbiji.

Oni su se usmerili na organizacije koje se bave pitanjima transatlantske politike, demokratije, izbornog integriteta i koje hakeri smatraju vrednim zato što te organizacije često imaju bliske kontakte sa državnim zvaničnicima.

Evropski zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog pretnji sajber napadima uoči evropskih parlamentarnih izbora u maju, navodi Dojče vele. Zvaničnici smatraju da i dalje ima bezbednosnih propusta za rešavanje pre nego što 350 miliona glasača širom EU izađu na izbore.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga