Majke Srebrenice: Zločin i genocid nisu isto

"Nikolić ne može menjati reč genocid za reč zločin. Mi znamo, da je to zadaća koju je on završio za Evropu"

26. apr 2013

Predsednica Udruženja „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić izjavila je da izvinjenje predsednika Srbije Tomislava Nikolića žrtvama Srebrenice jeste veliki pomak s obzirom na to što je aktuelni predsednik Srbije govorio i radio pre 10 ili 20 godina.

– To jeste pomak. Ali, on se izvinio zbog zločina, a ne zbog genocida. Zločin i genocid – to nije isto. Nikolić ne može menjati reč genocid za reč zločin. Mi znamo, da je to „zadaća koju je on završio za Evropu“ – rekla je Subašić agenciji Anadolija.

On ja dodala da Nikolić treba da dođe u Srebrenicu, u Potočare i pomogne da budu uhapšeni i kažnjeni odgovorni za genocid.

FHP: Nikolićevo izvinjenje treba da prate dela

Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvao je danas predsednika Srbije Tomislava Nikolića i druge državne institucije da izvinjenja zbog ratnih zločina prate i konkretna dela.

FHP poziva predsednika Nikolića da „zajedno sa drugim institucijama preduzme konkretne korake koji će pokazati da je ovaj simbolični čin početak iskrenog i odgovornog suočavanja države Srbije sa nasleđem zločina počinjenih u ime srpskog naroda“, navodi se u saopštenju.

„Samo na taj način predsednik Nikolić će odagnati opravdanu sumnju mnogih u iskrenost njegovog izvinjenja, koju pojačava i ponovno negiranje da se u Srebrenici desio genocid“, navodi se u saopštenju.

Nikolić se u intervjuu Radio-televiziji Bosne i Hercegovine izvinio za zločine koji su u ime srpskog naroda počinjeni u BiH.

FHP je zatrazio procesuiranje mnogo većeg broja počinilaca zločina, pružanje materijalne i nematerijalne satisfakcije žrtvama, uvođenje potpune istine o zločinima u bivšoj Jugoslaviji u udžbenike istorije i podrška Inicijativi REKOM.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga