Majke odlučile zanoćiti ispred Vlade Crne Gore

Ispred zgrade Vlade Crne Gore na protestima je ostalo nekoliko stotina žena koje planiraju provesti noć

17. feb 2017

Majke iz svih krajeva Crne Gore, koje od prijepodnevnih sati protestiraju ispred zgrade Vlade, nezadovoljne odlukom o smanjenju nadoknada za one koje imaju troje i više djece, odlučile su da noć provedu u protestu.

Prethodno su demonstrantice nezadovoljne zbog smanjenja socijalnih naknada, nasilno pokušale ući u zgradu Vlade Crne Gore u Podgorici, u čemu ih je spriječila policija.

Majke koje imaju troje i više djece, kojima su naknade smanjene za 25 posto od početka godine, danas su izašle na ulice Podgorice kako bi demonstrirale. Naknade su im iznosile 336 i 192 eura, a nakon umanjenja iznose 264, odnosno 144 eura.

Najmanje 21.000 žena u Crnoj Gori prima tu naknadu.

Nezadovoljne žene najprije su se okupile ispred zgrade Skupštine Crne Gore, a potom su krenule prema Vladi.

Po dolasku pred zgradu Vlade nezadovoljne žene srušile su zaštitnu ogradu i nasilno pokušale ući.

Mediji prenose da je pred Vladom bilo najmanje 2.500 žena iz cijele Crne Gore, a podršku su im dali i građani Podgorice. Zgradu Vlade osigurava specijalna postrojba policije.

Okupljene skandiraju „Milo, lopove“ i „Duško, lopove“, obraćajući se tim riječima bivšem premijeru Milu Đukanoviću i njegovom nasljedniku Dušku Markoviću.

Traže povlačenje zakona

Jedna od organizatorica Željka Savković pozvala je premijera Markovića da stane pred okupljene, objasni razloge umanjenja naknada i povuče sporni zakon, javljaju podgoričke Vijesti.

U međuvremenu je Savković pozvana na razgovor kod premijera.

„Premijer mora da shvati da nijedna politička partija nije platila i organizovala događaj. To nije uradila nijedna nevladina organizacija. Razumijem bunt i neraspoloženje omladine koji su došli, ali oni danas moraju da pobijede svojim mirom. Skup se nije oteo kontroli“, kazala je Savković.

Nezadovoljne majke stigle su iz svih krajeva Crne Gore. Nose transparente na kojima piše: „Čija ćete vi biti vlada kad su djeca gladna i sve ih je manje?“, „Tražimo odgovornost“, „Ne dirajte naša izvršna rješenja“, „Gospodo iz Vlade, čuvajte se žena – majki“, „Da nije bilo nas, ne bi bilo vas“.

Za sada nema privedenih niti ozlijeđenih osoba.

Pred Vladu su stigli i predstavnici opozicije, a pristigla je i specijalna policija s opremom za razbijanje prosvjeda.

„Ne želim da ovaj skup danas bude zloupotrijebljen ni od koga“, rekla je Savković.

Stanje je napeto, a, kako su kazali organizatori, ka Vladi se uputio veliki broj građana.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga