Majić: Pravosuđe nikada ne sme postati đule u rukama države

"Zato perite ruke, držite distancu i slušajte lekare… A ako ste sudije, pored svega toga, potrudite se da zaista to i budete"

31. mar 2020

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić ocenio je danas da nije sporno da u kriznim vremenima pravosuđe, kao jedan od tri stuba države, mora delovati ozbiljno i odlučno, „ali pre preduzimanja egzotičnih i evidentno neprimerenih mera“, treba se podsetiti da sudstvo nikada nije i nikada ne sme postati, samo đule u rukama države.

Potrebno je pravilno odmerenim sankcijama reagovati prema onima koji, uprkos brojnim upozorenjima, krše preporuke nadležnih i tako odgovoriti i druge potencijalne prekršioce, napisao je Majić na svom blogu.

Pre preduzimanja egzotičnih i evidentno neprimerenih mera, međutim, pre olakih određivanja pritvora i uvođenja dubioznih proceduralnih postupaka, pre pribegavanja maštovitim tumačenjima inkriminacija i nekritičkog prihvatanja preporuka neproverenih stručnjaka, treba se podsetiti da sudsvo nikada nije, i nikada ne sme postati, samo đule u rukama države, ukazao je on.

I u najtežim vremenima, ono je jednako i štit građana, pa čak i onih koji su pogrešili, od prekomerne odmazde i preteranog ograničavanja, podsetio je Majić.

Da pravosudni lek ne bi na duži rok postao gori od tretirane bolesti, Majić je naglasio da je potrebno podsetiti da sudijska zakletva na pokoravanje Ustavu i zakonu i isključivo služenje istini i pravdi, u doba kriza ponekad može značiti i više nego u redovnim okolnostima.

Zato perite ruke, držite distancu i slušajte lekare… A ako ste sudije, pored svega toga, potrudite se da zaista to i budete, zaključio je Majić.

(FoNet, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga