Majić: Obrazovanje zapostavljeno, političari neguju mitove

Bez pismenih, veštih, kreativnih i dobro obrazovanih radnika neće biti nikakvih ozbiljnih stranih investicija

22. okt 2012

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić izjavio je da se u Srbiji obrazovanje potiskuje kao prioritet i optužio političare da se ponašaju „populistički“ i da „neguju mitove“.

„Negovanje mitova naravno pogoduje populističkim političarima zvali se oni komunisti, socijalisti ili demokrate, jer se tako lakše manipuliše masama. Zato mi imamo situaciju da se mnogo decenija obrazovanje potiskuje kao strateški prioritet društvene brige“, rekao je Majić za sajt www.krediti.rs.

Prema njegovim rečima, bez pismenih, veštih, kreativnih i dobro obrazovanih radnika neće biti nikakvih ozbiljnih stranih investicija, jer jednostavno nema potrebnih radnika.

„Škole smo osiromašili, obezglavili, oduzeli im svaku samostalnost u radu, ostavili ih bez biblioteka, učila i bez dobrih nastavnika, nametnuli im izrazito loše programe i udžbenike i rezultat je jasan“, kazao je Majić.

Dodao je da je društvo u Srbiji opterećeno „mitologizovanom, dakle lažnom, prošlošću“ gde se generacijama neguje stav da smo hrabar, pametan i pošten narod koji je uvek ispao žrtva, te da su za naše patnje, nevolje i nemaštinu krivi drugi.

„U najmanju ruku zaključak da smo ispali redovne žrtve znači da ipak ne stoji da smo pametni. A i druga dva atributa se lako mogu dovesti u sumnju“, rekao je Majić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga