Majić o Tijaninom zakonu: Kršenje međunarodnih obaveza, ali i Ustava Srbije

"Stroža kaznena politika u ovakvim slučajevima ne rešava problem, već ga čini složenijim"

20. maja 2019

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić usprotivio se usvajanju „Tijaninog zakona“, koji predviđa uvođenje doživotne kazne za neka od najtežih krivičnih dela bez mogućnosti uslovnog otpusta, jer smatra da takve odredbe predstavljaju kršenje međunarodnih konvencija i evropskih standarda, ali i Ustava Srbije.

„Sudije primenjuju zakon, kakav god da je. Kada jednom to osvane kao zakon, ja ću ga primenjivati, bez obzira na to šta mislim“, rekao je Majić, gostujući u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S.

On je kao sporno označio to što, u slučaju zakona, nije bilo javne rasprave i izjašnjavanja struke, a posebno problematičnim vidi to što ne postoji mogućnost uslovnog otpusta. Prema međunarodnim standardima, ukazao je Majić, nemogućnost uslovnog otpusta, ostavljanje bez nade i perspektive, smatra se nečovečnim kažnjavanjem.

Kako je upozorio, reč je o kršenju međunarodnih obaveza, ali i najvišeg pravnog akta Srbije.

Prema Majićevom stavu, stroža kaznena politika u ovakvim slučajevima ne rešava problem, već ga čini složenijim.

Otac ubijene Tijane Jurić, Igor Jurić, koji je i podnosilac ove zakonske inicijative, smatra da se protiv Zakona proteklih nekoliko nedelja naprasno sprovodi kampanja. Jurić je negirao insinuacije da je on „trojanski konj“ Aleksandra Vučića koji ovim zakonom, kako pojedini tvrde, želi da ostvari i određene političke manipulacije.

On je napomenuo da ga je opozicija podržavala sve dok nije odbio da učestvuje na protestima „1 od 5 miliona“.

Jurić tvrdi da mu je jedino bitno da Zakon bude usvojen i naglašava da bi isti stav imao i da je predsednik Srbije sada Boris Tadić.

Uz pitanje zbog čega se struka nije izjasnila i pomogla ranije, dok su se skupljali potpisi i pre nego što je zakon stigao u parlament, Jurić je negirao navode da nije bilo javne rasprave.

(FoNet, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga