MAJA ŽIVANOVIĆ: Juriš na migrante

Kratak pregled fašistoidnog beščašća

09. avg 2015

Nije jasno u kojem je tačno trenutku postalo prihvatljivo da se ljudska nesreća stavi na vetrometinu fašistoidnih izjava, diskriminatornih medijskih natpisa i šiba bičem vlastitih frustracija, ali poneki u Vojvodini su se baš zaneli u toj svojoj iluziji.

Možda zbog toga što sva ta „krda“ izbeglica, koji pustoše voćnjake, ostavljaju iza sebe smeće, a do kojih vodi ljudski izmet – nisu u stanju da na nama razumljivom jeziku kažu: „Izvinite, mi više nemamo ništa, a ono malo što imamo okačili smo o sebe i sada šetamo ka bilo čemu. Treba nam malo vode, pašteta, toalet i nastavljamo dalje“, pa su postali laka meta za cipelarenje. Jer, ionako su, je l’ te, na zemlji.

Iščačkaše vispreni mediji i neke lokalne političke anonimuse, koji su vredno prebrojali smeće u parkovima, poluzagrižene voćke na zemlji, uzeli otiske prstiju i zuba, zaključili da to „krdo“ nanosi štetu, ucrtali rutu kretanja i proglasili sezonu lova.

Od onoga da Vojvodina puca od tolerancije ostalo je samo da se puca, i to najoštrijim rečima i optužbama, na one koji i ne razumeju šta se o njima priča, niti imaju snage da u svojoj muci na to odgovaraju.

Nekako je zgodno nazvati ih samo „migrantima“, jer imena ne znamo. Tako su oni samo društvena pojava. Socijalna kategorija. A imena itekako postoje, kao i užasne priče koje su ih naterale da krenu peške i pokušaju da sakupe rasturene delove svog života.

Ali zato, sa ove strane zida, ne dolazi u obzir da JKP Čistoća možda ne radi dobro svoj posao, pa otud smeće. Ipak je sezona godišnjih odmora, a i niko nije uračunao u godišnji plan rada preduzeća tamo neke migrante, koji će spavati u parku. Planom javnih nabavki nisu predviđeni ni tenderi za dodatne kante, a u predizborno-izbornoj godini neko se mora okriviti. A oni su ionako, je l’ te, na zemlji.

Ako su i pojeli voće, verovatno kako ne bi umrli od gladi, skupo su to platili. Trostruko skuplje. I to u evrima, bez fiskalnog računa na kraju. Naplatili su im za prevoz do granice isti ti čije su te voćke u posedu.

A sve one koji su jurnuli u napad na te, koji su ionako, je l’ te, na zemlji, ni ta odela, fotelje i automobili – ne čine bogatijima. Naprotiv.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga