Maja Stojanović: Okupimo se da bi nas videli

"Da bi nas svi čuli, potrebna nam je sloboda govora, potrebni su nam slobodni mediji"

07. apr 2019

Svakoga dana se svako od nas suočava sa problemima.

Rešavanje većine tih problema ne zavisi od nas samih. Postoji jedan jedini način da ih rešimo. Prvo moramo da se udružimo, sa ljudima iz naše okoline, sa ljudima koji imaju isti problem ili sa ljudima koji hoće da nam pomognu.

Onda, kako bi nas čuli oni koji mogu da utiču na rešavanje tih problema, moramo da se okupimo da bi nas videli – moramo da odbranimo park, da ukažemo na problem neisplaćenih plata ili da kažemo da pruga mora da bude obezbeđena rampom. Da bi nas svi čuli, potrebna nam je sloboda govora, potrebni su nam slobodni mediji koji će izvestiti o našem problemu, koji će shvatiti da su građani, a ne vlast ona koja mora da se sluša i brani.

Možda su neki problemi manji i mogu biti rešeni bez svih ovih koraka, bez korišćenja svih ovih sloboda u svakom trenutku. Međutim, kako bismo imali šansu da uradimo bilo šta što nam je važno, moramo da imamo garanciju od strane države da sloboda udruživanja, sloboda okupljanja i sloboda medija neće biti ugrožene. Od osnovnih sloboda ne smemo odustati – važne su svima nama. Bez njih, ostaje nam samo privid slobode, a mi svi postajemo ljudi iz Domanovićevog Vođe.

Maja Stojanović je izvršna direktorka Građanskih inicijativa

(Danas, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga