Maja Sedlarević: Za svoja prava borimo se svakodnevno

"Važno je da i danas, baš na 8. mart, budemo svesne da za svoja prava i prava svih žena moramo da se borimo svakodnevno"

08. mar 2019

Članica Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević, poručila je danas, povodom Međunarodnog dana žena 8. marta, da ovaj dan predstavlja simbol „političke borbe svake žene“.

„Ovo je dan kada obeležavamo sve dosadašnje pobede, ali i dekonstruišemo sve vidove seksizma, mizoginije i diskriminacije žena“, navela je Maja Sedlarević u pisanoj izjavi.

Ona je ocenila da i danas, gotovo svakodnevno, društvo u Srbiji svedoči nekom obliku narušavanja i ugrožavanja ženskih prava.

Navela je da žene trpe nepravedne uslove za zaposlenje i rad, mobing i seksualno uznemiravanje, i podsetila da je prema mišljenju LSV, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom diskriminišući.

Kako je objasnila, i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici se u praksi ne primenjuje dovoljno efikasno, a državni organi i ustanove ne reaguju uvek u skladu sa potrebama.

„Krivičnim zakonikom bi trebalo da budu propisane strožije kazne za nasilnike. Važno je da i danas, baš na 8. mart, budemo svesne da za svoja prava i prava svih žena moramo da se borimo svakodnevno, stalno dokazujući koliko vredimo i možemo“, navela je Sedlarević.

Dodala je da od zdravlja žene, reproduktivnih prava, prava na abortus i prava na roditeljstvo, obrazovanje i na rad, „zavisi sloboda i životi generacija koje dolaze posle nas“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga