Maja Sedlarević: Vojvodina je autonomna, a ne severna srpska pokrajina

"Ištvan Pastor nije predsednik parlamenta severne srpske pokrajine, nego Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine”

18. nov 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je danas najavu mađarske vlade da će uložiti 160 miliona evra u ekonomski razvoj Vojvodine, ali je kritikovala predstavnike Vlade Mađarske Leventa Mađara i predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora jer su za Vojvodinu koristili termin “severna srpska pokrajina”, a ne “autonomna pokrajina”.

“Vest da će mađarska vlada pokrenuti program za ekonomski razvoj Vojvodine vredan 160 miliona evra je sjajna vest. Jedino o čemu bi trebalo da vode računa oni koji su danas tu vest saopštili javnosti, jeste da kada govore o Vojvodini, govore o Autonomnoj pokrajini Vojvodini, a ne o severnoj srpskoj pokrajini”, naveo je LSV u saopštenju za javnost, koje je potpisala pokrajinska poslanica Maja Sedlarević.

Ona je podsetila da je autonomija Vojvodine ne samo ustavna kategorija, nego i „istorijsko i prirodno pravo njenih građanki i građana”, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao autonomna pokrajina, priključi Srbiji.

“Uostalom, gospodin Pastor nije predsednik parlamenta severne srpske pokrajine, nego Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine”, navela je Maja Sedlarević.

Mađarski državni sekretar za ekonomsku diplomatiju Levent Mađar najavio je da će većina opredeljenih sredstava, odnosno 30 milijardi forinti, biti u formi kredita, a ostatak od 20 milijardi biće bespovratne subvencije, prenela je mađarska agencija MTI.

Dodao je da je primarni cilj programa da se pomogne lokalnim poljoprivrednicima u Vojvodini da izvoze svoje proizvode na udaljene destinacije i naveo da će se program sprovoditi u saradnji sa Savezom vojvođanskih Mađara.

Ištvan Pastor je rekao da će program obuhvatiti period od pet godina i da je prilagođen razvojnim planovima u Srbiji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga