- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Magločistač: Teške optužbe izbeglica na račun srpske policije

Izbeglice koje su se skrivale ili se još uvek skrivaju po napuštenim salašima u okolini Subotice optužili su policiju za maltretiranje, iznudu, uništavanje stvari, piše danas lokalni portal Magločistač.

Taj portal se pozvao na video snimak sa Jutjuba (YouTube), koji je postavila organizacija Refugeless, koja je nastala zbog suočavanja sa „sramotnim odgovorima Evropske unije na migrantsku krizu“.

Na tom snimku se vide dvojica naoružanih muškaraca za koje autori snimka tvrde da su policajci u civilu, koji šutiraju burad sa vodom.

U snimku se kao lokacija navodi Subotica, a u njemu se pojavljuju osobe koje se predstavljaju kao izbeglice, a koje navode da im policajci dolaze svakoga jutra i prete, uzimaju hranu ili vodu, bacaju odeću i obuću u bunar, kako ga ne bi mogli koristiti, uništavaju posuđe za spremanje hrane, stolice.

Neki čak optužuju policiju i za fizičko maltretiranje i pretnje oružjem.

Na snimku se vidi dolazak automobila marke “nisan”, subotičkih civilnih registarskih oznaka, iz kojeg su izašla dva naoružana lica „u civilu“.

U delu snimka se čuje vika, ali ne i to ko i na koga viče. Na kraju snimka se vidi kako jedna od tih osoba nogom prosipa burad s vodom.

„Oni dolaze svakodnevno koristeći svoj autoritet kao metod da ih zastraše da pobegnu s te lokacije gde žive skriveni. Koriste bespotrebno nasilje nad ljudima za koje smatraju da su inferiorni, koriste moć svojih autoriteta bez moralnih kriterijuma“, naveli su autori snimka.

Magločistač navodi da se radi o izbeglicama koje pokušavaju ilegalno da pređu „žicu“ na srpsko-mađarskoj granici, a autori snimka navode da se izbeglice i tamo suočavaju sa „stalnim zlostavljanjem, premlaćivanjem i mučenjem od strane mađarske policije i vojske s rizikom da budu upućeni u logore, pritvorske centre ili deportovani u Makedoniju ili Bugarsku“.

Magločistač je naveo da je u vezi sa snimkom i optužbama na njihov račun kontaktirao Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Četvorominutni snimak nosi naziv „Police harassment in Subotica“.

(Autonomija/Magločistač)

Podelite ovu stranicu!