- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Maglai: Zgrada pozorišta biće završena do 2018; Pajtić: Republika konačno da se pridruži

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai izjavio je danas da će zgrada Narodnog pozorišta u Subotici, ukoliko ne bude problema sa finansiranjem, biti završena 2018. godine.

„Subotica će onda imati zgradu Narodnog pozorišta koja će biti impresivna i reprezentativna, ne samo na nivou države, nego na nivou cele srednje Evrope“, rekao je Maglai prilikom obilaska gradilišta sa predsednikom Pokrajinske vlade Bojanom Pajtićem.

Dodao je da kompletna izgradnja tog objekta podrazumeva restauraciju starog, zaštićenog dela zgrade i izgradnju potpuno novog dela.

Bojan Pajtić je rekao da je Vojvodina za nastavak radova na izgradnji Narodnog pozorišta preko Uprave za kapitalna ulaganja ove godine usmerila 145 miliona dinara.

„Pokrajina je od 2007. godine do danas jedina finansirala gradnju Narodnog pozorišta u Subotici, iako je protokolom bilo definisano da po 45 odsto sredstava investiraju Pokrajina i Republika, a 10 odsto lokalna samouprava“, naveo je Pajtić.

Dodao da je da zabrinjava to što Republika već osam godina, još od vremena vlade Vojislava Koštunice, nije investirala ništa u taj projekat.

Prema Pajtićevim rečima, sredstva koja će pokrajina ove godine uložiti u izgradnju pozorišta u Subotici, dovoljna su da se završi spoljni deo zgrade i postavi fasada.

„Nadam se da konačno u centru Subotice nećemo imati ruglo koje liči na pokvareni zub, jer je Subotica izuzetno lep grad, čija secesija je nadaleko poznata. Zbog toga očekujemo da će nakon sredstava iz Pokrajine, i Republika snažnije podržati ovaj projekat“, kazao je Pajtić.

Podsetio je da Republika najavljuje da će investirati 55 miliona dinara za radove na izgradnji subotičkog teatra.

„Ne znam da li će se to dogoditi, ali u svakom slučaju to nije dovoljno i očekujem da se to poveća u narednim godinama i mora biti povećano“, rekao je Pajtić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!