Maglai: Politika često nije racionalna

Devet odbornika Mađarskog pokreta saslušano u okviru disciplinskog postupka

27. nov 2015

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai ocenio je da bi izbacivanje iz stranke devet subotičkih odbornika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), koji su osnovali platformu Mađarskog pokreta, bila katastrofa za stranku, ali i za zajednicu.

Maglai je u izjavi za Vajdasag Ma rekao da su napadi na njega iz redova SVM-a, a koji su se odnosili na rušenje nekoliko zgrada u centru Subotice, zapravo usmereni na odbacivanje ljudi koji drugačije misle unutar stranke.

Gradonačelnik Subotice, koji je ujedno i član predsedništva SVM i jedan od osnivača Mađarskog pokreta, istakao je da ne zna ništa o tome da li će ga smeniti sa čelne gradske funkcije.

„Ako bi takvi procesi započeli, oni se ne bi odnosili na moju funkciju ili rad, već bi to bilo s ciljem osiguravanja pozicija pre sledećih izbora. Takav potez ne bi bio racionalan, ali politika često i nije racionalna“, naveo je Maglai.

On je objasnio i da je Mađarski pokret osnovan jer unutar SVM ima problema, te da oni nisu mogli da se reše unutar partije.

Maglai je dodao i da mađarska zajednica u Vojvodini nema nepotrebnih kvalifikovanih ljudi.

„Ako nastavimo proces stavljanja na marginu kvalifikovanih ljudi, onda zajednica neće imati budućnost. Niko se ne može nazvati dobrim ili lošim Mađarom samo na osnovu navodne lojalnosti partiji“, ocenio je gradonačelnik Subotice.

Na pitanje da li će učestvovati na izborima za gradonačelnika, Maglai je rekao da o tome nije doneo odluku.

On je naglasio da to za njega nije egzistencijalno pitanje.

„Odgovor na to pitanje zavisi od mnogo toga, pa i od toga šta će se dešavati sledećih meseci“, kazao je Maglai.

On je poručio i da njegova odluka neće biti zadovoljavanje ličnih ambicija, već će to biti korak u skladu s interesima zajednice.

Sukob unutar SVM: Odluka stiže poštom

Odbornici SVM koji su osnovali platformu Mađarskog pokreta u Skupštini grada Subotice, saslušani su u okviru disciplinskog postupka u sredu popodne, javio je portal Vajdasag Ma.

Jedan od devet odbornika Zoltan Devavari izjavio je nakon saslušanja da ne zna šta je odlučeno i da mu je rečeno da ćemu prvostepenu odluku poslati poštom.

On je dodao da je s ostalim odbornicima iz platforme predao dokument u kojem iznose argumente koji potvrđuju da osnivanje platforme nije u suprotnosti sa statutom SVM.

Osnivač platforme Mađarskog pokreta u subotičkoj skupštini Endre Čuso izjavio je da to što mogućnost osnivanja platforme nije navedena u statutu SVM ne znači da je osnivanje platformi zabranjeno.

Čuso je dodao i da se nada da odbornici neće biti isključeni iz stranke i rekao da su optužbe protiv njih isfabrikovane.

(Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga