Maglai (PGS): Bogdan Laban je nagori gradonačelnik Subotice

“Nosioci vlasti nemaju dodira sa realnom situacijom u ovom gradu ili je nekome stalo samo do toga da se dobro omasti u građevinskim kombinacijama”

20. jul 2018

Jedan od lidera Pokreta građana Subotice (PGS) i bivši gradonačelnik Jene Maglai optužio je aktuelnu gradsku vlast na čelu sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom iz Srpske napredne stranke (SNS) da je najlošija gradska vlast, koja će ostaviti tragične posledice u Subotici.

“Smatramo da je ovo najlošija vlast u poslednjih nekoliko decenija, koja će ostaviti tragične posledice iza sebe po budućnost našeg grada”, rekao je Maglai na konferenciji za novinare.

On je upitao kakvi se to “impresivnim rezultatima” nedavno hvalio Laban, kada je građanima Subotice jasno da grad ubrzano propada, zbog čega se iz njega iseljavaju, a naročito mladi ljudi.

“Projekat završetka izgradnje Narodnog pozorišta stoji zadnje dve godine, a sada se najavljuje nastavak radova. Navodno će pozorište graditi kruševačka firma a mi pitamo gde je subotička firma koja je taj posao do sada kvalitetno i efikasno realizovala. Najava da će zgrada biti završena 2020. godine spada u domen naučne fantastike i ličiće na otvaranje zgrade Beograda na vodi – bez infrasturkture i upotrebne dozvole”, naveo je Magali.

Prema njegovim rečima, iako su još 2015. godine obezbeđena bespovratna sredstva od 6,5 miliona evra od nemačke vlade, niti jedan evro nije povučen kako bi se počelo sa realizacijom plana unapređenja ekološkog stanja Palićkog jezera.

On je kritikovao i najavu gradskih vlasti da će na Paliću graditi akva park i rekao da dosadašnja iskustva pokazuju da su akva parkovi nerentabilne investicije.

Maglai je podsetio da Subotica ima master plan turističkog razvoja Palića koji je usvojila Skupština grada i koji je obavezujući dokumenat, a taj plan predviđa da na najkvalitetnijoj lokaciji bude izgrađen hotelski kompleks sa banjskim i medicinskim sadržajima, a ne akva park.

Oštro je kritikovao aktuelnu gradsku vlast i zbog toga što nije ni započela izgradnju Fabrike vode 2, iako su obezbeđena sredstva od tri miliona evra kreditom od pre dve godine.

Miroslav Milojević: „Bogdan Laban nije naš gradonačelnik i nije dostojan te funkcije” (foto: PGS)

“Oni su nesposobni da realizuju i ono za šta su sredstva obezbeđena i za šta kao zajednica plaćamo skupe kamate”, ocenio je Maglai.

Upitao je zašto gradska vlast na mestu Prve kasarne u Subotici planira izgradnju 1.200 stanova, umesto da se na toj lokaciji, za koju je rekao da je “zlatna rezerva” Subotice, izgradi fakultetski kampus za tehničke nauke, kako bi se na taj način u Suboticu dovelo i zadržalo više hiljada mladih ljudi.

“Nosioci vlasti nemaju dodira sa realnom situacijom u ovom gradu ili je nekome stalo samo do toga da se dobro omasti u građevinskim kombinacijama”, kazao je Maglai.

Dodao je da prigradska naselja propadaju, da propada i zgrada Doma vojske u centru grada, kao i lokacija Zorka, koje je „najveće ruglo” u Subotici.

“Sve nabrojano je jasan pokazatelj nesposobnosti lokalnih vlastodržaca i predstavlja neodgovoran odnos prema vrednoj nepokretnoj imovini ovog grada od strane nosioca izvršne vlasti”, rekao je Maglai i dodao da su sve to razlozi zašto mladi i srednje generacije i dalje masovno napuštaju Suboticu i prigradska naselja.

“A o tome svako ćuti o tome i sve se gura pod tepih, kao da će se sve to samo od sebe zaustaviti”, naveo je Maglai.

Predstavnik PGS-a Miroslav Milojević rekao je da Bogdan Laban “nije naš gradonačelnik i nije dostojan te funkcije”.

“Laban treba odmah da podnese ostavku zbog bahatosti i nasilničkih metoda koje primenjuje u vršenju vlasti”, ocenio je Milojević i podsetio da odbornici PGS-a već godinu dana u znak protesta napuštaju skupštinsku salu kada za govornicu izađe aktuelni gradonačelnik.

“Poslednji ispad Bogdana Labana se desio na zadnjoj sednici Skupštine grada, kada je zapretio članu kadrovske komisije grada Subotice Laslu Đuli rečima: ‘I ti češ doći na red’. Nasilnička narav Bogdana Labana ne miruje, to nanosi tešku sramotu gradu Subotici”, poručio je Milojević.

Optužio je Labana da je “bez imalo stida i srama” zaposlio svoju bližu i dalju rodbinu na unosna radna mesta.

Predstavnica PGS-a Žužana Kalmar optužila je gradsku vlast predvođenu SNS-om i Savezom vojvođanskih Mađara da obesmišljavaju i ne poštuju kulturne vrednosti, institucije, umetnike i radnike u kulturi.

(Autonomija/Beta, foto: PGS)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga