Maglai: Nisam rođen u fotelji gradonačelnika, potreban razgovor unutar SVM-a

"Ja niti sam rođen u fotelji gradonačelnika, niti treba da umrem u fotelji gradonačelnika"

16. nov 2015

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai izjavio je danas, povodom najave predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora da će svako ko podriva osnove te stranke morati da bude udaljen iz nje, da nije rođen u fotelji gradonačelnika, niti će da umre u njoj.

„Ja niti sam rođen u fotelji gradonačelnika, niti treba da umrem u fotelji gradonačelnika. Radim savesno, odgovorno i pošteno svoj posao“, rekao je Maglai za agenciju Beta.

Jene Maglai je visoki funkcioner SVM-a, ali je i jedan od osnivača nevladine organizacije Mađarski pokret, koju su osnovali bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec i republički poslanik Laslo Varga, koji je isključen iz SVM-a.

Mađarski pokret je prošle sedmice napravio frakciju unutar odborničke grupe SVM-a u Skupštini grada Subotice, a toj frakciji se priključilo devet od ukupno 16 odbornika.

Jene Maglai je rekao da, ukoliko skupštinska većina u Subotici odluči o tome da on kao gradonačelnik više ne zaslužuje njihovo poverenje, onda ga više neće zasluživati.

Na pitanje da li smatra da sukob između SVM-a i Mađarskog pokreta može eskalirati rascepom te najveće partije vojvođanskih Mađara, Maglai je odgovorio da je dijalogom moguće rešavati nesuglasice.

„Ne bih ja to prejudicirao. Mislim da je potreban dijalog između ljudi koji su u SVM-u na odgovornim funkcijama, jer razgovor može da dovede i do stabilizacije u odnosima“, kazao je Maglai.

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor izjavio je prošlog petka da statut te stranke ne dozvoljava stvaranje frakcije unutar poslaničkog ili odborničkog kluba.

“Razlika između stranke i kokošinjca je u tome što se u kokošinjcu trči besomučno i prlja besomučno, a u stranci se mora znati red. Ko nije spreman da prihvati taj red može da ide gde se može ponašati kao u kokošinjcu”, poručio je Pastor za RTV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga