Maglai: Medijski mrak u Subotici, novac samo podobnima

"Onima koji nisu spremni da ljube skute lokalnih moćnika i partija na vlasti grad uskraćuje sredstva"

12. maj 2017

Lider Pokreta za građansku Suboticu Jene Maglai izjavio je da u Subotici vlada medijski mrak, te da sredstva po konkursima za medije i kulturu dobijaju ljudi bliski Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Maglai je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je evidentno da su na medijskom konkursu sredstva usmerena prema medijima koji su bliski SNS-u, a koji će zauzvrat imati uređivačku politiku „sklonu ciljevima SNS“.

„Mediji koji im nisu bliski su uglavnom ostali bez para. Zabrinjavajuće je da je prvi put došlo do toga da Panon televizija nije dobila ni jedan jedini dinar iz budžeta grada Subotice. Verovatno je to stvar političkog dila“, ocenio je.

Maglai je ocenio da u gradu postoji mali broj veoma odgovornih i hrabrih novinara, dok mnogi mediji prećutkuju određene teme, što je ocenio kao zabrinjavajuće.

„Najčešće nema mogućnosti da vesti vezane za opoziciju dođe do naših sugrađana“, kazao je on.

Naveo je da je pokret koji predvodi u proteklih godinu dana imao svega jedno gostovanje na lokalnim televizijama i ostao bez odgovora iz Panon televizije na temu eventualnih gostovanja, za koju je, kao i za Subotički mađarski radio, rekao da su pod kontrolom Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Zabrinjavajućim takođe smatra i dodelu sredstava u kulturi, oko čega se kao i u slučaju medijski konkursa „dosta ćutalo“, kako u medijima, tako i među političarima i strankama.

„Evidentno je da onaj ko je blizak partijama na vlasti dobija sredstva i njima se povećavaju sredstva, a oni koji nisu spremni da ljube skute lokalnih moćnika i partija na vlasti – njima se sredstva ili potpuno presecaju ili drastično smanjuju da ne mogu da funkcionišu i kvalitetno rade svoj posao“, istakao je Maglai.

Dodao je da su tako manifestacija Dužijanca i Interetno festival, i pored tradicije i posećenosti, dobili mnogo manje sredstava u odnosu na ranije godine.

„Ili nije bilo političkog lobiranja, ili oni koji organizuju te festivale nisu bliski sa vlašću“ – rekao je Maglai.

Lider Pokreta za građansku Suboticu optužio je SVM da stoji iza pokušaja da se uruši Nepker.

„Po raspodeli sredstava se vidi da je to rukopis gospođe Ildiko Lovaš i da je evidentno da se radi na tome da se Nepker potpuno satre u budućnosti. Veoma zabrinjavajuće i veoma negativni tokovi. Neće se vlast sačuvati tako što će oni koji nisu bliski urušiti. Sačuvaće se samo onda ako ima rezultate rada koje građani prepoznaju, a ne satiranjem i urušavanjem nepodobnih“, kazao je Maglai.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga