Magazinović: U Novom Sadu se izlaže vredna ukradena slika iz Bosne i Hercegovine

Tokom rata i u poratnom periodu iz Bosne i Hercegovine nestale su hiljade umetničkih dela

18. dec 2020

Poslanik u parlamentu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović izjavio je da će na manifestaciji koja će biti otvorena u okviru proglašenja Novog Sada Evropskom prestonicom kulture biti izložena i veoma vredna umetnička slika koja je ukradena iz Bosne i Hercegovine i za kojom je i Interpol raspisao potragu.

Kako prenosi sarajevski portal Klix.ba, Magazinović je uputio otvoreno pismo Ministarstvu kulture Srbije, vlastima u Novom Sadu, ali i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine te ministarki spoljnih poslova BiH Biseri Turković.

On je upozorio da se u Novom Sadu izlaže umetnička slika Đoke Mazalića “Magdalena”, koja je u vlasništvu porodice Mulabdić iz BiH, a koja je ukradena i za kojom je Interpol raspisao potragu.

Prema podacima Centra protiv krijumčarenja umetnina iz Bosne i Hercegovine, na stranici digitalizacija.ns.rs (Vreme je za Novi Sad), urađena je reprodukcija dela „Magdalena pokajnica“ autora Đoke Mazalića, gde je navedeno da je pomenuta slika u vlasništvu kolekcionara iz Novog Sada.

Pomenuto delo se na toj stranici predstavlja kao kulturno dobro Srbije i pre svega Grada Novog Sada, a u navedenim podacima piše da je autor Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novi Sad.

“Konkretno, radi se o delu ‘Magdalena’ čiji su vlasnici Damirka i Enver Mulabdić, državljani Bosne i Hercegovine, a umetničko delo je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom. Postoje relevantne informacije, kao i fotografije, koje govore o neupitnom vlasništvu nad ovim umetničkim delom”, rekao je Magazinović.

Dela iz zbirke porodice Mulabdić se nalaze i u Bazi nestalih umetnina (The database of missing art).

Za pomenutim umetničkim delom, kao i ostalim iz zbirke, Interpol je u februaru 2018. godine raspisao potragu, naveo je Magazinović.

Prema dostupnim informacijama, radi se o delima koja se nelegalno nalaze i izlažu na teritoriji Srbije i Novog Sada.

U prilog tome govore i video i drugi materijali sa otvaranja izložbi u Narodnom muzeju Zrenjanin, Galeriji Doma Vojske Srbije, kao i izložbi u organizaciji Kulturnog centra Novi Sad i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Na svim tim izložbama su predstavljena i dela iz kolekcije Damirke i Envera Mulabdić, koja uživaju status Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i za kojim je Interpol raspisao potragu.

Magazinović je kritikovao vlasti u BiH koje još od 2018. nisu preduzele ništa da to umetničko delo vrate u Bosnu i Hercegovinu.

Tokom rata i u poratnom periodu iz Bosne i Hercegovine nestale su hiljade umetničkih dela.

Nestala su, između ostalih, dela „Portret Meše Selimovića“ Ismeta Mujezinovića, „Autoportret“ Božidara Jakca, koje je prijavila Međunarodna galerija portreta Tuzla, zatim „Mesečina na Ženevskom jezeru“ Ferdinanda Hodlera, „Grob sv. Spiridona“ grčkog majstora i „Savaot“ italijanskog majstora, koja su nestala iz Umetničke galerije Bosne i Hercegovine.

(Beta, foto: klix.ba)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga