Magazin Lice ulice i dalje izlazi!

Magazin Lice ulice, koji je zapravo socijalni projekat i pomaže ugroženim kategorijama društva, iako nije dobio, očekivanu i logičnu pomoć od države, i dalje izlazi. Traže podršku građana...

17. avg 2016

I pored toga što je konkursu Ministarstva kulture i informisanja odbijen, zahvaljujući solidarnosti mnogih građana i nekoliko preduzeća, ipak je, uz malo kašnjenje, odštampa novi, 32. broj magazina LICE ULICE. To, pre svega znači da će prodavci i u narednih 45 dana imati posao, prihode i nešto više od života, jer polovina iznosa svakog kupljenog primerka magazina ide direktno prodavcima, odnosno socijalno ugroženim licima.

Misija programa LICE ULICE je da ekonomski i socijalno osnažuje one koji najteže dolaze do posla. To se čini kroz izdavanje magazina LICE ULICE, koji prodaju pripadnici ugroženih kategorija stanovnika. Prodavci prolaze kroz obuku, imaju sigurna prodajna mesta, letnju i zimsku opremu, kao i dnevnu psiho-socijalnu podršku, te individualnu podršku u rešavanju njihovih gorućih problema: garderobi, hrani, higijeni, dokumentima, stanovanju, školovanju, zdravlju…

Program LICE ULICE za podršku najugroženijima funkcioniše po principu fonda. Tek manjim delom se finansira od direktne prodaje magazina ili pretplate, a najviše od individualnih i korporativnih donacija, kao i od podrške iz javnih i privatnih fondova namenjenih ovakvim projektima. Iako prodaja raste iz godine u godinu, to još uvek nije dovoljno da pokrije sve potrebe, kažu izdavači.

Magazin LICE ULICE i druga onlajn izdanja predstavljaju jedinstven medijski proizvod koji spada u red ne toliko brojnih neprofitnih medija u Srbiji. Stoga, iznosi uredništvo, “posebno čudi da smo odbijeni na nedavno okončanom konkursu Ministarstva kulture i informisanja. Iako su u komisiji bili predstavnici struke, nisu prepoznali da je LICE ULICE, kao neprofitni medij, možda i jedini koji sadržajem i javnom misijom ispunjava većinu kriterijuma kojima su se komisije navodno rukovodile”.

Uredništvo uz veliku zahvalnost građanima i drugim donatorima dodaje da tih 45 dana, za koliko su zbrinuti štićenici ovog izuzetnog programa, i nije neka svetla budućnost, kao i da je veoma važno da humani programi poput postignu stabilnost na koju se oni koji od njih zavise mogu osloniti. Uredništvo stoga moli da podrška ne izostane ni u budućnosti, da njihove štićenike građani ne zaboravite, da prate njihov rad i u narednom periodu, da ih pominju u različitim prilikama i formama, kako bi za njihove aktivnosti saznalo i podržalo ih što više građana Srbije.

“Kao nezavisni i neprofi tni medij, nastavićemo da unapređujemo kvalitet magazina i ugled kod čitalaca, da afi rmišemo ravnopravnost i toleranciju, da zagovaramo javni interes, pro-aktivni optimizam, održivi razvoj i fi lantropiju, kao i druge zapostavljene vrednosti u našem društvu, i tako doprinosimo pomalo zapostavljenoj funkciji medija kao sredstva emancipacije, edukacije i jačanja solidarnosti u zajednici. Apelujemo na sve da nas podrže u našem radu, jer podrška je važna” – saopštava uredništvo magazine LICE ULICE.

B. Opranović

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga