Mafijaški šef pušten na slobodu, kritičari vlade u Ankari ostaju u zatvoru

Po podacima Udruženja novinara Turske, najmanje 85 novinara nalazi se iza rešetaka

18. apr 2020

Mafijaški šef i ekstremni desničar Alatin Čakidži koji je izdržavao zatvorsku kaznu u Turskoj, pušten je na slobodu pošto vlasti oslobađaju hiljade osuđenika kako bi smanjile gužve u zatvorima u vreme pandemije koronavirusa.

S druge strane, turske vlasti nastoje da zadrže u zatvoru brojne kritičare vlade u Ankari, među kojima su novinari, aktivisti i članovi opozicionih partija.

Čakidži (67) je izašao iz zatvora u Ankari i planira da se smesti u hotel na zapadu Turske koji drži njegov prijatelj.

Osuđen je, između ostalog, za podsticanje na ubistvo, oružani napad, pranje novca, vođenje nelegalne organizacije i vređanje predsednika države.

U zatvoru je bio 16 godina, a osuđen je na višedecenijske kazne zatvora.

U isto vreme, na osnovu izmene zakona koja je ove nedelje stupila na snagu, brojni kritičari vlasti u Ankari nemaju pravo da zatraže puštanje iz zatvora pre odsluženja kazne.

Izmenom zakona promenjeni su uslovi za puštanje zatvorenika na uslovnu slobodu, dok je za neka krivična dela smanjen minimalan period koji osuđenik mora da provede u zatvoru.

Zakon se ne odnosi na osobe optužene ili osuđene za seksualne delikte, dela u vezi s narkoticima, prvostepena ubistva ili za kršenje turskog zakona o obaveštajnoj delatnosti.

Ne odnosi se ni na optužene za krivična dela povezana s terorizmom, za šta se terete brojni protivnici turske vlade.

Po podacima Udruženja novinara Turske, najmanje 85 novinara nalazi se iza rešetaka, dok prokurdska Narodna demokratska partija navodi da je u zatvoru više od 3.500 njenih članova.

Turska je među pandemijom najteže pogođenim zemljama. Više registrovanih slučajeva zaraze od Turske ima samo osam država.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Turskoj kod 74.193 osobe, od kojih je umrlo 1.643. ž

U prethodna 24 časa umrlo je 125 osoba, što je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu od pojave koronavirusa u Turskoj.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga