Maduro naredio vojnu okupaciju trgovina

Predsjednik Venecuele naredio je vojnu okupaciju trgovina tehničke opreme, obračunavajući se tako s visokim cijenama

10. nov 2013

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro naredio je vojnu okupaciju lanca trgovina tehničke opreme, obračunavajući se tako s visokim cijenama koje prema tvrdnjama socijalističke vlade sputavaju nacionalnu ekonomiju.

Vlada je uhapsila nekoliko menadžera kompanije Daka koja u pet trgovina zapošljava 500 radnika i naredila im da od subote ujutro počnu svoje proizvode prodavati po sniženim cijenama.

Zbog toga su u trgovine pohitale hiljade kupaca.

„Činimo to zbog dobrobiti naroda“, rekao je Maduro koji bogate poslovne ljude i desničarske političare što ih podupire Washington optužuje da protiv njega vode ekonomski rat.

„Naredio sam okupaciju trgovina kako bi narodu ponudili svoje proizvode po poštenim cijenama. Pokupujte sve, neka ništa ne ostane. Idućih dana pročešljat ćemo cijelu državu. Ova krađa naroda mora prestati“, rekao je Maduro.

Organiziranje redova

Vojnici su zauzeli ulaz i organizirali redove pred glavnom prodavaonicom Dake u Karakasu, dok su se na Twitteru pojavile fotografije i videosnimke ljudi kako pljačkaju trgovinu u gradu Valenciji u centralnom dijelu zemlje.

Madurova mjera, koja je uslijedila nakon višesedmičnih poziva vlasnicima trgovina da prije Božića snize cijene, podsjeća na slične teatralne poteze njegova prethodnika Huga Chaveza koji je vladao zemljom 14 godina.

Maduro, koji je postao predsjednik u aprilu nakon Chavezove smrti od raka, ipak nije posegnuo za nacionalizacijom karakterističnom za vladavinu njegova mentora.

Inspektori su se u subotu raštrkali po trgovinama u Karakasu provjeravajući cijene u sklopu Vladine kampanje protiv navodnih špekulanata.

No, kritičari kažu da rastuća inflacija, koja ove godine iznosi 54 posto što je najviše otkako je Chavez 1999. došao na vlast, nije rezultat beskrupuloznih trgovaca, nego lošeg upravljanja ekonomijom i neuspjeha vladine socijalističke politike.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga