Mađarski pokret: Naknada za odvodnjavanje je nepravedan namet

“Postupanje JVP Vode Vojvodine je nezakonito"

03. dec 2018

Mađarski pokret ocenio je danas da je naknada za odvodnjavanje koju naplaćuje Javno vodoprivredno preduzeće (JVP) Vode Vojvodine nepravedan namet i ocenio da se naknada naplaćuje protivzakonito.

“Od funkcionera Saveza vojvođanskih Mađara Arpada Fremonda, zamenika predsednika Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije, Lasla Fehera, predsednika Nadzornog odbora JVP Vode Vojvodine, Atile Juhasa, državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Roberta Otota, zamenika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, tražimo odgovore pitanje zašto je to tako”, naveo je Mađarski pokret u saopštenju za javnost.

Mađarski pokret im je postavio pitanje zašto naknadu za odvodnjavanje plaćaju građani u urbanim sredinama u kojima postoji sistem kanalizacije za čije korišćenje takođe plaćaju naknadu, zašto se naknada za odvodnjavanje naplaćuje od građana u gradskim i prigradskim sredinama u kojima još nije izgrađena kanalizacija a ne postoje ni otvoreni sistemi za odvodnjavanje, kao i zašto ovu naknadu plaćaju vlasnici poljoprivrednih zemljišta kod kojih se zbog konfiguracije terena ne može nakupiti voda koju bi trebalo odvoditi.

Upitali su i zašto plaćaju ovaj namet vlasnici poljoprivrednih zemljišta čije su oranice zbog nepostojanja kanalske mreže često pod vodom, zašto se ova naknada naplaćuje od građana čija se zemljišta nalaze uz kanale koji su zapušteni i zarasli u trsku, šiblje i korov, šta je njihov stav “o krajnje nekorektnom” načinu dostavljanja obaveštenja o dugovima građana iz prethodnog perioda od strane JVP Vode Vojvodine.

“Uz rešenja o naknadi za odvodnjavanje, naime, u istoj koverti JVP Vode Vojvodine svakom građaninu – obvezniku ovih dana dostavlja i obaveštenje o navodnom dugu iz prethodnog perioda. U predmetnom obaveštenju, bez potpisa i pečata, ne navodi se ni period iz kojeg potiče dug, a dokument ne sadrži ni podatak o tome koji pojedinačni iznosi čine ukupni dug”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je “prirodna reakcija ogromnog broja građana” koji uredno izmiruju svoje obaveze bila da od JVP Vode Vojvodine zatraže preglede svojih pojedinačnih uplata koji su proknjiženi, kao i podatke o pojedinačnim zaduženjima koji čine ukupan dug, ali su Vode Vojvodine na svoj sajt postavili saopštenje prema kojem za prethodni period ne poseduje evidenciju o uplatama, pa zahtev za usaglašavanje stanja i osporavanje duga koji je naveden u obaveštenjima obveznici mogu podneti samo ukoliko imaju uplatnice iz tog perioda.

“Postupanje JVP Vode Vojvodine je nezakonito, imajući u vidu zakonske odredbe prema kojima je organ dužan da po službenoj dužnosti pribavlja podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija. Lišeno je svake logike da obveznik treba da dokazuje, i to više godina unazad, da je neku svoju obavezu prema državi izmirio, a da mu država saopšti da o njegovim uplatama ne poseduje evidenciju”, piše u saopštenju.

Mađarski pokret je pozvao rukovodstvo JVP Vode Vojvodine da do uspostavljanja jedinstvene i sveobuhvatne evidencije o uplatama i zaduženjima obveznika obustavi naplatu dugova i da o tome obavesti javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga